Genofobia sau frica de relaţii intime. Ce se află la baza acestei frici
Se mai întâlneşte la persoanele care au trecut printr-o mastectomie, ovarectomie, histerectomie. De asemenea, putem vorbi de trauma provocată de un un divorţ sau de descoperirea unei relaţii extraconjugale.
O persoană care a dezvoltat genofobie în urma unei traume psihice resimte o frică permanentă, se teme că evenimentul se poate repeta. Apoi îşi fac loc şi alte stări: insecuritatea, sindromul depresiv, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă şi lista poate continua.
,,În mod evident, viaţa de cuplu are de suferit. Cu atât mai mult cu cât este greu să vorbeşti cu partenerul dacă ai trecut printr-o traumă, cum ar fi un viol, chiar dacă acesta s-a produs înainte sau după formarea legăturii.
Nici celelalte traume nu sunt uşor de explicat şi rezolvat în cuplu. De cele mai multe ori, istorisirea acestora pot duce la certuri sau neînţelegeri majore. Apoi, poate afecta viaţa sexuală a celor doi, comunicarea, încrederea sau planurile de viitor, capacitatea de a se mai putea sprijini unul pe celălalt’’, spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru CSID.
Cu ce alte fobii se asociază
,,Una dintre ele poate fi gimnofobia – frica de nuditate. În general cand vorbim de asocieri, putem spune că numărul şi forma fobiilor asociate pot fi multe şi ţin de fiecare individ în parte, de trecutul lui, de persoanele pe care le are alături, de ceea ce a reuşit să construiască sau nu. Însă, putem vorbi, ca şi generalitate, de asocierea cu agorafobia, cu frica de a intra într-o relaţie sau cu frica de a nu fi părasită”, adaugă Cornea.
Citeşte continuarea în CSID.