FOTO. Înainte de dispariţia sa în gigantul gazos, sonda Cassini a transmis cele mai spectaculoase imagini cu inelele lui Saturn
În afară de caracterul spectaculos, imaginile furnizează indicii cu privire la structura şi formarea acestor inele. O imagine mai veche, realizată pe 4 iunie, arată o structură încreţită a inelelor (imaginea de mai jos), scrie Science Alert.
Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Savanţii au explicat că acest fenomen apare în urma atracţiei gravitaţionale cauzate de sateliţii naturali. În cazul prezentat mai sus, valurile se numesc Janus 2:1, deoarece sunt generate de luna Janus, care orbitează planeta chiar la marginea inelului A.
De asemenea, acestea nu sunt uniforme: cu cât sunt mai îndepărtate, cu atât valurile sunt mai scurte. Mai mult decât atât, deoarece valurile se formează lent, în propagarea acestora se poate vedea trecutul deplasării sateliţilor.
A doua imagine, realizată pe 6 iulie, este fotografia cu rezoluţia cea mai mare a inelelor lui Saturn, având 3 kilometri per pixel (imaginea de mai jos).
Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Imaginea este un mozaic, fiind creată utilizând filtre spectrale roşii, verzi şi albastre. Benzile au margini extrem de ascuţite, având o grosime minimă de 40 de kilometri şi o grosime maximă de 500 de kilometri.
Cercetătorii nu cunosc încă de ce acestea au diferite culori, se ştie doar că sunt alcătuite din gheaţă şi detritus, astfel, culoarea şi luminozitatea poate fi influenţată de tipul de particule.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: