Home » D:News » La ce pericole te expui atunci când spargi un termometru

La ce pericole te expui atunci când spargi un termometru

La ce pericole te expui atunci când spargi un termometru
Publicat: 10.09.2017
Despre termometrele clasice se ştie că funcţionează pe bază de mercur, acest fiind un element chimic care, atunci când se evaporă, emană foarte multe toxine. Astfel, chiar şi o cantitate mică precum cea aflată într-un termometru poate să fie periculoasă pentru sănătatea umană.

Un termometru obişnuit conţine aproximativ 3 grame de mercur şi, deşi cantitatea poate părea inofensivă, contactul omului cu această substanţă poate avea consecinţe mai grave decât pare la prima vedere, relatează Gândul.

Dacă ajungem în situaţia în care termometrul s-a spart, camera în care a avut loc incidentul trebuie aerisită imediat, cu foarte multă grijă, în aşa fel încât vaporii toxici să nu se răspândească în jur. În niciun caz nu trebuie folosit aspiratorul pentru a curăţa zona, pentru că acest lucru nu va face decât ca mercurul să se evapore şi mai repede. 

Ulterior, orice obiect care intră în contact cu substanţa trebuie aruncat rapid, iar copiii şi animalele trebuie ţinuţi departe de locul în care s-a spart termometrul. După curăţare e nevoie ca încăperea să fie aerisită timp de cel puţin 24 de ore, timp în care oamenii vor sta departe de zonă. 

Pentru suprafeţele netede precum lemn, parchet, gresie, linoleum, mercurul se curăţă fie cu mănuşi groase de cauciuc, fie bobiţele sunt adunate cu un carton. Toate resturile trebuie puse apoi într-un prosop sau cârpă, după care sigilate într-o pungă. Ştergeţi suprafaţa la final cu o cârpă umedă, pe care de asemenea, o veţi sigila. Pentru depozitarea deşeurilor care au intrat în contact cu substanţa e nevoie de sfatul serviciilor specializate în probleme de mediu ori salubritate. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase