Ce afecţiuni grave poate ascunde transpiraţia excesivă şi cum pot fi tratate
Medicul dermatolog Anca Proca explică pentru CSID de ce apare şi care poate fi remediul pentru transpiraţia excesivă.
Tipuri de hiperhidroză
Hiperhidroza primară afectează aproximativ 1-3 % din populaţie şi se clasifică, în funcţie de localizare, în: hiperhidroză cranio-facială, axilară, palmo-plantară sau mixtă.
Hiperhidroza cranio-facială (transpiraţia excesivă la nivelul scalpului şi feţei) poate avea implicaţii psiho-sociale puternice. Apariţia transpiraţiei în timpul şedinţelor, în timpul unui interviu, al unui discurs, poate fi resimţită ca fiind o situaţie extrem de jenantă, atât pentru pacient, cât şi pentru cei din jurul său.
Hiperhidroza severă afectează viaţa pacientului şi îi îngreunează contactele sociale şi profesionale. Spre deosebire de hiperhidroza palmo-plantară şi axilară, hiperhidroza cranio-facială este mai greu de ascuns şi de tratat .
Oricine suferă de hiperhidroză trebuie în primul rând să consulte un medic pentru a beneficia de un control medical complet şi pentru a se asigura că transpiraţia excesivă nu se datorează unei alte afecţiuni medicale sau unui efect secundar al unui medicament, iar atunci vorbim de hiperhidroza secundară.
Hiperhidroza secundară poate semnala o problemă de sănătate mai gravă şi trebuie luată în considerare întotdeauna prima dată.
Citeşte continuarea pe CSID.