Concluzie alarmantă: miliarde de oameni pot consuma apă contaminată cu microfibre din plastic. ”Sunt îngrijorată de implicaţiile cercetării noastre”

08 09. 2017, 09:09

Dintre toate ţările de unde s-au prelevat mostre, Statele Unite a stat cel mai rău la acest capitol, cu 94% dintre locurile unde apa a fost testată având plastic, scrie IFL Science.

Apa de la robinet a fost prelevată şi din zonele mai bogate, precum clădirea Congresului, pentru a elimina posibilitatea ca numai zonele sărace să fie predispuse la contaminare.

Specialiştii de la Orb Media, care au condus acest studiu, susţin că plasticul găsit în apă poate proveni dintr-o varietate de surse, de la spălarea hainelor sintetice, la cauciucul roţilor şi chiar de la vopseluri.

Deja se cunoaşte faptul că animalele sunt afectate de plastic. Spre exemplu, peştii pot consuma microfibre de plastic, iar apoi, la rândul lor, aceştia sunt consumaţi de oameni. Noul studiu scoate la iveală o metodă mai directă.

„Savanţii spun că nu ştiu cu exactitate cum aceste microplasticuri ajung în apa potabilă sau care sunt riscurile de sănătate”, precizează Molly Bingham, fondator şi CEO al Orb Media. Aceasta mai adaugă şi că „microplasticurile absorb substanţele chimice din mediul marin, iar apoi le eliberează când sunt consumate de peşti şi de mamifere. Sunt îngrijorată de implicaţiile cercetării noastre”.

Deşi lucrurile arată rău, acesta este un studiu singular care trebuie confirmat şi de altele asemănătoare, eventual cu mostre şi din alte zone de pe glob.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ţările în care apa de la robinet NU este potabilă. Unde se încadrează România? (Infografic)

O inovaţie poate salva viaţa a milioane de oameni: apa potabilă va putea fi obţinută uşor chiar şi în zonele aride

Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile

Invenţie revoluţionară a germanilor: apa poate fi decontaminată eficient cu ajutorul nanoroboţilor