Sonda Juno a detectat prezenţa celor mai puternice aurore din Sistemul Solar în regiunea polară a lui Jupiter
Cercetătorii NASA au analizat informaţiile furnizate de sonda Juno şi au descoperit că aurorele produse pe Jupiter sunt cu totul diferite de cele de pe Pământ, relatează Mail Online. Astfel că, Juno a observat, în premieră, momentul în care electronii sunt propagaţi în atmosfera lui Jupiter cu o putere de 400.000 de volţi, fiind produse cele mai puternice aurore din întregul Sistem Solar.
Pe Pământ, vânturile solare sunt cele care produc aurorele, electronii fiind propagaţi cu o putere de până la 30.000 de volţi. Descoperirea furnizează informaţii importante privind modul diferit în care planetele interacţionează din punct de vdere electromagnetic cu mediul înconjurător din spaţiu.
Sursa: NASA.gov
Aurorele de pe Jupiter sunt mult mai puternice decât cele de pe Pământ, anterior se credea că acestea sunt provocate de aceleaşi procese precum cele care au loc pe Pământ. Însă un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii John Hopkins din Maryland sugerează că aurorele de pe Jupiter sunt produse de acceleraţia electronilor.
Dr. Barry Mauk afimă că ”Principalele aurore ale lui Jupiter au o densitate puternică, mult mai mare decât cea de pe Pământ. Aşadar, în urma informaţiilor furnizate de Juno, am observat existenţa unui proces diferit, existenţa unor particule cu o încărcătură electrică mare în zona aurorelor din regiunea polară a lui Jupiter.”
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: