Ce este mai benefic pentru sănătate: sucul de fructe sau fructele simple?
Paracelsus spunea că orice substanţă poate fi medicament sau otravă în funcţie de cantitate, scrie CSID.
Astfel, în loc să beneficiem de vitaminele şi enzimele din fructe, suprasolicităm ficatul nostru dacă ele vin sub formă de suc fresh.
Organsimul uman nu este făcut să poată metaboliza cantităţi mari de fructoză şi este logic acest lucru; milioane de ani nu au existat storcătoare, iar fructele se găseau doar în sezonul lor. Acum fructele sunt disponibile tot anul la supermarketul de vis-a-vis de casă.
Fructele mai conţin şi fibre, iar acestea sunt foarte importante pentru tranzitul intestinal şi pentru sănătatea noastră în general.
Fibrele se găsesc numai în fructe, legume şi cereale, iar aportul lor zilnic este esenţial. Majoritatea storcătoarelor moderne din ziua de azi folosite pentru realizarea sucurilor elimină însă pulpa fructelor şi fibrele din fresh-urile de fructe, lipsindu-ne practic de beneficiile fibrelor alimentare.
Şi acum o să facem o recapitulare din materia chimie.
Glucoza şi fructoza se metabolizează diferit. Glucoza intră prioritar în ciclul de reacţii KREBS cu formare de ATP în vederea hrănirii celulelor cu energie, pe când excesul de fructoză se metabolizează predominant în ficat. Astfel fructoza este convertită în fructoza-1-fosfat şi apoi într-un monizaharid (triose) ce este precursor de VLDL- trigliceride sau acid uric. Astfel impactul metabolic al cantităţilor de fructe date sub formă de fresh se poate sumariza în:
– Suprasolicitarea ficatului
– Exces de acid uric, VLDL, trigliceride ce duce la supraponderabilitate, rezistenţă la insulină
– Creşterea apetitului prin dereglarea leptinei (hormonul ce dă semnalulul creierului că eşti sătul)
Citeşte continuarea pe CSID.