Femeile preferă gustul dulce, iar bărbaţii acru şi sărat. Din cauza acestui lucru, femeile sunt cele care cu bună ştiinţă ,,strică’’ structura proteică a colagenului din piele. Astfel, procedurile de înfrumuseţare la care se supun ameliorează numai efectele, în niciun caz cauzele care duc la îmbătrânirea pielii.
,,Zaharul este folosit în alimentaţie pentru a îndulci mâncărurile şi băuturile, dar şi drept conservant. Se digeră repede, constituind o sursă rapidă de glucoză, un monozaharid care este folosit în celule pentru producerea de energie.
Există două tipuri de zahăr: brut, nerafinat, care, pe lângă zaharoză, mai păstrează şi urme din alte substanţe naturale provenite din planta de extracţie, şi zahărul alb, rafinat, care conţine exclusiv zaharoză, toate celelalte substanţe fiind înlăturate prin procedee chimice’’, spune Dr. Bălănică.
Zahărul comercializat sub denumirea de brun poate fi zahăr brut, nerafinat sau zahăr alb, rafinat, care a fost colorat cu melasă sau caramel.
Zahărul are multiplii înlocuitori din sursa naturală sau artificială. Cei din sursa naturală sunt ştevia, care nu are calorii, sau mierea, iar din sursa artificială zaharina sau aspartamul.
Dependenţa de zahăr poate fi genetică. Totodată, nevoia de dulce poate face parte din mâncatul compulsiv, determinat de stres şi de lipsa unui program alimentar adaptat sau din cauze hormonale.
Citeşte continuarea pe CSID.