Când consumul de alcool duce la alcoolism şi cum se poate combate acesta
Faţa întunecată a alcoolului nu ar trebui să fie o surpriză. Ingredientul activ din băuturile alcoolice, o moleculă simplă numită etanol, poate afecta organismul în moduri diferite. Influenţează direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară şi ficatul. Etanolul afectează nivelurile lipidelor (colesterol şi trigliceride) şi insulina din sânge, precum şi inflamaţia şi coagularea. De asemenea, modifică starea de spirit, concentrarea şi coordonarea”, afirmă psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de hipnoză.
Când consumul de alcool conduce la alcoolism?
Potrivit psihologului, alcoolismul este definit ca un model problematic al consumului de alcool, care are ca rezultat două sau mai multe dintre următoarele situaţii într-o perioadă de 12 luni:
-
Consumi o cantitate mai mare sau pe o perioadă mai lungă de timp decât intenţionezi
-
Simţi că ai nevoie sau că ar trebui să întrerupi obiceiul de a bea, oricare ar fi cantitatea
-
Petreci mult timp consumând alcool sau recuperându-te după efectele acestuia
-
Te gândeşti frecvent că ai nevoie sau că îţi doreşti să bei alcool
-
Nu reuşeşti să-ţi îndeplineşti corespunzător activităţile la birou sau cele casnice
-
Continui să bei chiar dacă îţi afectează relaţia cu prietenii şi familia
-
Prioritizezi consumul de alcool prin renunţarea la activităţi care înainte îţi aduceau bucurie
-
Continui să bei chiar dacă alcoolul te face să te simţi anxios, depresiv
-
Dezvolţi o toleranţă la consumul de alcool mult mai mare decât în trecut
-
Simptome de sevraj – tulburări de somn, nelinişte, greaţă, transpiraţi
Citeşte continuarea pe CSID.