PERSEIDE 2017. Cea mai spectaculoasă ploaie de stele, curentul de meteori Perseide, se va vedea pe cerul României. Tot ce trebuie să ştii despre fenomenul astronomic deosebit

11 08. 2017, 11:30

PERSEIDE 2017. Acestea pot fi observate şi cu o zi înainte şi după, vineri, respectiv duminică, dar numărul de obiecte cereşti luminoase va fi considerabil mai mic, scrie astro-urseanu.ro.

Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord-est a cerului (imaginea de mai jos).

Credit: astro-urseanu.ro

PERSEIDE 2017. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii, până dimineaţă. De asemenea, vizibilitatea va fi maximă în afara oraşelor, unde lumina artificială este redusă.

Din păcate, Luna se va afla la câteva zile după faza plină, ceea ce va afecta vizibilitatea, în ciuda unor zvonuri conform cărora aceasta va fi cea mai intensă ploaie de Perseide. Potrivit IFL Science, NASA infirmă acest zvon. „Un meteor la fiecare câteva minute este bine şi cu siguranţă merită să mergi afară, dar nu poate fi spus că este ‘cea mai luminoasă ploaie din istoria umanităţii’”, precizează Bill Cooke de la Meteoroid Environment Office al NASA.

PERSEIDE 2017. Pentru a observa Perseidele nu este nevoie de niciun instrument astronomic, doar ochiul liber adaptat la lumina scăzută a nopţii. Se estimează că din afara oraşelor se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, iar dacă nu aveţi posibilitatea să ieşiţi din mediul citadin, tot veţi putea vedea chiar şi 20 de meteori pe oră.

PERSEIDE 2017. Dacă doriţi să fiţi de ajutor astronomilor, trebuie să notaţi fiecare meteor observat cu ora, minutul şi secunda în care a apărut, dar şi din ce constelaţie a venit şi strălucirea acestuia comparativ cu stelele vecine; apoi puteţi lua legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Perseide 2017. Seară specială de observaţii astronomice şi stele căzătoare

Avertismentul astronomilor: riscul impactului cu un asteroid este în creştere

Aborigenii Australiei ştiau că meteoriţii au fost sursa vieţii

Cele mai bune nopti pentru Perseide