Heckman susţine că IQ-ul are un rol minor în succesul unei persoane, doar 1-2%. Dacă acesta este cazul, care este factorul principal care face ca un individ să aibă succes?
Ştiinţa nu are un răspuns definitiv la această întrebare, pentru că reţeta succesului are şi o doză (variabilă) de noroc. Ceea ce se cunoaşte este că personalitatea este un factor cheie, scrie The Independent.
Heckman, împreună cu colegii săi, a publicat un studiu în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences în care se demonstra cum succesul (cel puţin acela financiar) era corelat cu conştiinciozitatea, o trăsătură de personalitate marcată de perseverenţă, auto-disciplină şi hărnicie.
Pentru a ajunge la această concluzie, echipa a analizat patru seturi de date diferite, care includeau scoruri de IQ, rezultate la diferite teste standardizate a câtorva mii de persoane din Marea Britanie, Statele Unite şi Olanda. Unele seturi de date includeau mai multe teste efectuate de aceleaşi persoane pe o durată de mai multe decenii, alături de activităţile, venitul, cazierul, masa corporală şi calitatea vieţii.
Astfel, „abilităţile non-cognitive”, aşa cum le numeşte Heckman, precum perseverenţa, joacă un rol sensibil mai important decât coeficientul brut de inteligenţă.
De asemenea, expertul sugerează că această trăsătură de caracter poate fi mai uşor modelată în copilărie decât inteligenţa propriu-zisă, printr-o educaţie bună.
Desigur, IQ-ul rămâne un factor, cineva cu un coeficient de inteligenţă de 70 nu poate face aceleaşi lucruri pe care le face cineva cu un IQ de 130-140.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cât de inteligenţi sunt românii? Harta coeficientului de inteligenţă la nivel european (FOTO)
Încotro ne duce evoluţia: oamenii devin mai proşti sau mai deştepţi?
O simplă infecţie poate afecta coeficientul de inteligenţă pentru câţiva ani
Două calităţi care influenţează succesul şcolar mai mult decât coeficientul de inteligenţă