Astfel, cercetătorii susţin că oamenii cu ochii deschişi la culoare tind să fie firi egocentrice, competitive şi sceptice, în comparaţie cu cei care au ochi de culori închise, despre care se spune că sunt altruişti şi empatici, înţelegători, scrie Gândul.
Aceste concluzii au fost trase de oamenii de ştiinţă în urma unui studiu realizat în Australia, care a urmărit găsirea unei corelaţii între trăsăturile de caracter ale oamenilor şi culoarea ochilor lor.
Autorii studiului au descoperit şi o explicaţie evoluţionară a acestui fapt. Ei susţin că aceste trăsături de caracter au apărut ca urmare a faptului că femeile cu ochi deschişi la culoare atrag mai repede privirile bărbaţilor. Competitivitatea, ca trăsătură, apare din cauza faptului că aceste persoane se găsesc, deseori, în imposibilitatea de a se apăra.
Pe scurt, specialiştii susţin că persoanelor cu ochi căprui sau negi le este mai uşor să se apere şi, astfel, au o atitudine mai deschisă. Totul din cauza faptului că ochii lor nu sunt la fel de frumoşi ca ai celor din cealaltă categorie.
Nu este prima dată când cercetătorii au studiat legăturile dintre culoarea ochilor şi trăsăturile de caracter. Oamenii de ştiinţă suedezi au studiat modul în care trăsăturile irisului se asociau unor caracterisitici personale. Ei au descoperit atunci că culoarea ochiului este dată de aceleaşi gene din cadrul lobilor frontali, astfel că oamenii care au culori ale ochiului din acelaşi spectru împart şi câteva trăsături de comportament comune.
De asemenea, un alt studiu arată că oamenii cu ochi albaştri sunt mai predispuşi la dezvoltarea diabetului de tip 1.