Unul dintre ultimii olari din judeţul Prahova trăieşte cu regretul că nu va lăsa moştenire meseria pe care a învăţat-o de mic. Ion Apostol are 2 fii, dar niciunul nu a deprins meseria pe care el o practică din pasiune, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sâmbătă, a lucrat la roata olarului, meserie pe care a învăţat-o de mic, de la părinţi. Odată cu trecerea timpului, astfel de produse nu mai au căutare, spune Ion, care se încăpăţânează să păstreze vie tradiţia.
“Am 62 de ani. De la părinţi am învăţat meseria, de mic. Pământul îl iau dintr-o carieră din zonă. Trebuie pregătit bine, înmuiat, cum spunem noi, şi când e ca o plastilină, putem lucra vasul, apoi îl coacem şi e gata de pictat”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Ion Apostol.
Bărbatul spune că acum nu se mai poate trăi din olărit, aşa cum au făcut părinţii lui.
“Pe vremuri, părinţii mei trăiau şi m-au crescut din olărit. Acum, s-a demodat. Nu se mai cumpără. Nu mai e putere de cumpărare. Puteai să vinzi cu zecile, acum mai lucrez doar din pasiune”, a mai spus olarul.
Ion Apostol a mai povestit că îi ia doar două minute să facă un vas, pe care apoi îl vinde cu doi lei.
“Foarte rar se mai vând acum vasele de lut, acum sunt cele de plastic”, spune cu amărăciune Ion Apostol.
Olarul din Gorgota are doi fii, dar niciunul nu a deprins tainele acestei meserii.
Ion Apostol a venit sâmbătă, la Gorgota, unde se desfăşoară Târgul Meşteşugarilor nu neapărat ca să vândă vase, ci pentru a face demonstraţii, în speranţa că vor fi tineri dornici să înveţe această meserie.
Pentru galerie foto şi video, accesaţi Mediafax.