Cercetarea realizată de o echipă de experţi belgieni are la bază 154 de mărturii ale persoanelor care au fost la un pas de moarte sau au fost în comă. Respondenţii au fost evaluaţi prin intermediul scalei Greyson NDE, un sistem dezvoltat de psihologul american Bruce Greyson, informează Science Alert.
Deşi oamenii au analizat din punct de ştiinţific momentul morţii de mai bine de un secol. termenul de experienţe din apropierea morţii (NDE) a apărut relativ recent, în 1975, când psihologul Raymond Moody l-a folosit pentru a descrie ceea ce el considera a fi ,,un moment din lumea de apoi”.
În prezent componentele unuei experienţe din apropierea morţii reprezintă un clişeu: există un tunel, lumini puternice şi emoţii pozitive interpretate ca fiind imagini din viaţa de apoi. În cadrul studiului realizat de cercetătorii belgieni, aceştia au analizat ordinea în care subiecţii au relatat evenimentul. Aproximativ 80% dintre respondenţi au relatat un sentiment de pace, 69% au afirmat că au văzut o lumină puternică, iar 64% au povestit întâlnirea cu un alt individ. Doar 5% au afirmat că au avut parte de experienţa ,,amintirilor” şi 4% au susţinut că simţit existenţa viziunilor precognitive.
,,Datele sugerează că experienţele din apropierea morţii sunt declanşate de un sentiment de detaşare de corpul fizic,” a declarat cercetătoarea Charlotte Martial din cadrul Universităţii din Liege.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: