Nutriţionistul Mihaela Bilic ne spune cât durează plăcerea gustului perfect
Pe pagina sa de Faceboook, nutriţionistul Mihaela Bilic face o pledoarie pentru plăcerea gustului, dar şi pentru cantităţi mici din alimente super delicioase!
„Să mânânci folosindu-ţi toate cele 5 simţuri şi să-ţi şi placă cu adevărat, nu e lucru uşor. În primul rând pentru că nu avem atenţia, răbdarea şi disponibilitatea de a respecta mâncarea şi de a o savura ca pe un privilegiu, un dar de preţ. Apoi pentru ca anatomia, modul în care suntem construiţi, ne face sa ne plictisim, sa ne obişnuim repede cu ceva, indiferent cât de bun sau de ne-bun ar fi. Si tot ce devine obişnuit, nu mai este apreciat.
Citeşte şi O băutură acidulată face probleme însoţitoarelor de zbor: de ce preferă acestea să nu o comanzi
Mai concret, când vine vorba de receptorii de gust, ca şi de cei pentru miros, după câteva zeci de secunde de contact cu un stimul nu-l mai pot simţi. Deşi stimul persistă, efectul lui e zero, nu mai e nici bun nici rău. Exemplu cel mai concludent îl avem când ne dăm cu parfum, dupa nici un minut nu mai simţim nimic, deşi el miroase în continuare. Aşa e şi cu gustul, cât ar fi mâncarea de delicioasă după 5-7 înghiţituri wow-ul dispare, plăcerea scade.
Citeşte continuarea pe CSID.