Preferi friptura ”în sânge”? Sucul roşiatic al fripturii nu este ceea ce se crede
Totuşi, lichidul nu este sânge, ci apă amestecată cu o proteină mioglobină, care poate fi consumată fără teamă, scrie Curiosity.
Rolul mioglobinei este de a ajuta la transportarea oxigenului la celulele musculoase. În mod natural, aceasta are culoarea roşu, de aceea oamenii consideră că este sânge. Mioglobina devine închisă la culoare dacă este expusă la căldură. De aceea friptura mai bine făcută nu mai este ”sângerie”, deşi mai conţine mioglobină.
De asemenea, mioglobina determină culoarea cărnii, cu cât aceasta este mai roşiatică/mai închisă la culoare, cu atât conţine mai multă mioglobină. Animalele cu carne roşie îşi folosesc mai mult musculatura, de aceea au mai multă mioglobină.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Friptura şi evoluţia: oare gătitul ne-a făcut oameni?
Metoda prin care poţi găti cea mai sănătoasă friptură la grătar
Alergia la carne, afecţiunea gravă provocată de muşcătura unei căpuşe
Ce gust are carnea de om? Experimentul macabru al unui bărbat – VIDEO