„Bacteria care conduce la apariţia gonoreei este una extrem de inteligentă. De fiecare dată când iei un nou tip de antibiotic pentru a te trata, aceasta dezvoltă rezistenţa împotriva sa”, explică Teodora Wi, un specialist din cadrul OMS, scrie Gândul.
Organismul internaţional estimează că, anual, 78 de milioane de oameni sunt infectaţi cu bacteria care provoacă gonoree, iar aceasta poate afecta organele genitale, rectul şi gâtul.
Infecţia, care în cele mai multe dintre cazuri nu are simptome clare, poate provoca apariţia bolilor pelvine inflamatorii, infertilităţii, sarcinii extrauterine şi creşterea riscului de infectare cu virusul HIV.
Specialiştii au explicat că studiile au fost făcute asupra unor cazuri de gonoree care nu răspund la niciun tratament, la pacienţi din Japonia, Franţa şi Spania.
„Aceste cazuri pot conduce la o răspândire a virusului. Gonoreea este transmisibile. Aceste cazuri pot fi vârful icebergului, de vreme ce sistemele de diagnoză şi raportare a ifecţiilor netratabile sunt inexistente în ţările slab dezvoltate în care gonoreea este o boală mult mai des întâlnită”, a explicat medicul Wi.
În cele mai multe dintre ţările lumii există un singur antibiotic care are efect în tratarea gonoreei, iar în 50 dintre ele a fost deja raportată rezistenţa la antibioticul respectiv.