Reapariţia pojarului a avut loc din cauza lipsei de încredere a oamenilor în puterea vaccinurilor, informează Science Alert. În Franţa, în urma unui sondaj, 3 din 10 persoane au declarat că nu au încredere în vaccinuri. În România, un studiu din 2016 prezenta date asemănătoare, dintr-un eşantion de 2.477 58% dintre români au declarat că nu au încrede în vaccinuri.
De asemenea, în cadrul unui alt studiu realizat de epidemiologii europeni România s-a constatat că în ţara noastră există cea mai scăzută rată a vaccinării din cele 190 de ţări analizate. În ultimele şase luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din România a înregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeolă, dintre care 18 decese.
O altă ţară din Europa considerată focar de rujeolă este Italia, ministrul Sănătăţii Beatrice Lorenzin declarând că epidemia a apărut din cauza ,,ştirilor false” şi a partidelor politice ce militează împotriva vaccinării.
Acestă mişcare împotriva vaccinării are loc la întregul nivel al Europei. Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 10 milioane de vieţi au fost salvate între anii 2010-2015 cu ajutorul vaccinurilor.
Scepticismul oamenilor a pornit odată cu publicarea în revista Lancet a controversatului studiu realizat de Andrew Wakefield, care a tras concluzia, în urma evaluării a doar 12 copii, că există o legătură între vaccinarea MMR (ROR-rujeolă-oreion-rubeolă) şi apariţia simptomelor de autism. Însă acest medic a folosit informaţii false iar temeiul ştiinţific lipsea cu desăvârşire.
Pentru a combate aceste politici anti-vaccinare, mai multe oficialităţi din diferite ţări au luat măsuri pentru utilizarea vaccinurilor. Italia a implementat 12 vaccinuri obligatorii pentru copii, în timp ce Australia oferă 129 de dolari pentru orice copil care efectuează grila de vaccinare recomandată până la vârsta de 18 şi 24 de luni. În România, 10 vaccinuri sunt clasate ca obligatorii de către Ministerul Sănătăţii, însă multe dintre acestea nu sunt efectuate fie din cauza lipsei vaccinurilor sau a neîncrederii oamenilor în capacităţile acestora.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: