În general, gândurile acestor persoane se îndreaptă în mod constant şi obsesiv asupra imperfecţiunii lor, distorsionând propria lor percepţie despre sine. Starea de spirit este afectată, iar de aici la depresie şi anxietate nu mai este decât un pas. “Având în vedere că sunt implicate gândurile obsesive şi un comportament repetitiv, manifestat prin această suprasolicitare a muşchilor prin exerciţii fizice, putem vorbi despre o tulburare din sfera celor obsesiv-compulsive, scrie Gândul.
Persoanele care suferă de bigorexie petrec în general mai mult de trei ore pe zi la sala de fitness, cu scopul de a deveni cât mai musculose. Să nu uităm că trăim sub presiunea societăţii moderne şi a valorii corpului ideal, iar perfecţionismul joacă un rol important în naşterea acestei dependenţe. Un stereotip pe care îl putem întâlni şi care poate genera un gând obsesiv poate fi deviza care spune că “barbaţii trebuie să fie mari şi puternici”, precizează psihologul Mihaela Ştefănoiu.
Dincolo de această preocupare pentru aspectul perfect, persoana respectivă se luptă cu sentimente de nelinişte, anxietate, schimbări de dispoziţie, metabolism lent. “Această simptomatologie duce la comportamente nesănatoase, cum ar fi obsesia pentru diete, utilizarea unor medicamente, suprasolicitarea prin exerciţii fizice. În final, toate acestea pot conduce la crize de depresie.
Din păcate, acest tip de persoane nu recunosc şi nu caută un tratament, dar nici au fost elaborate programe de tratament specifice pentru ele”, adaugă specialistul pentru Gândul.