Cum poţi ajunge victimă într-un caz de hărţuire sexuală
Persoana care se confruntă cu această problemă poate fi încercată de sentimente de frustrare, de iritare, dar şi de neînţelegere.
“Pe de o parte, femeia se simte agresată, iar pe de altă parte îşi pune problema dacă nu cumva a încurajat sau a dat de înţeles că asta îşi doreşte. La început se poate simţi flatată, considerând că aceste gesturi se vor încadra în limita bunului simt, se vor pierde cumva pe drum, ori se vor transforma într-o relaţie normală de prietenie sau de colegialitate. Atunci când îşi dă seama că gesturile capătă forma unei hărţuiri, frustrarea ei se poate manifesta direct sau indirect în raport cu agresorul, iar persoana respectivă va dori să iasă total din orice formă de interacţiune cu acesta. Şi aici pot apărea primele complicaţii. Dacă respectivul îi este şef, se poate trezi şomeră. Dacă îi este coleg , echipa va considera gesturile lui normale, pentru că aşa este el năstruşnic” , dar asta o va face pe femeie să se întrebe din nou dacă este vina ei’’, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.
În lupta cu aceste sentimente negative, persoana poate dezvolta stări de anxietate, depresie, tulburări ale somnului, iar acestea îi vor lua foarte mult din capacitatea de concentrare, ceea ce va duce invariabil la scăderea randamentului la muncă.
“De foarte multe ori, au venit la cabinet femei aflate în această situaţie. Voiau să se asigure că cineva le înţelege, dar şi că pot vorbi cu un profesionist despre ceea ce li se întâmplă.
În primul rând doreau să îşi descarce sufletul şi să se simtă în siguranţă’’, mai spune specialistul.
Citeşte continuarea în Gândul!