Microbii pot fi transmişi şi prin intermediul banilor. De la bancomate sau tonomatele, fiecare leu transmis de la o persoană la alta conţine mostre din mediul în care provine pe care le transmite următoarei persoane, informează IFL Science.
Printre lucrurile care se află pe bancnote sunt urme de ADN provenite de la animalele de companie, urme de droguri, bacterii şi viruşi ce provoacă boli. Descoperirea demonstrează că banii pot păstra dovezi ale activităţii umane lăsând în urmă ,,ecouri moleculare”.
Un studiu realizat asupra bancnotelor de dolari din New York a relevat că pe acestea se află bacteria comună Propionibacterium acnes, ce provoacă acnee, şi Streptococcus oralis, o bacterie ce se găseşte în mod normal în cavitatea bucală. Echipa de cercetători condusă de biologul Jane Carlton a descoperit urme de ADN de la animale domestice şi bacterii specifice asociate cu anumite mâncăruri.
Un studiu asemănător a descoperit urme de ADN pe tastele bancomatelor. Urmele mâncărurilor pe care persoanele le-au consumat pot fi descoperite cu ajutorul unor teste simple. Bolile provenite de la utilizarea banilor sunt extrem de rare, însă o serie de boli majore au fost asociate utilizării bancomatelor. În prezent, experţii lucrează la o metodă de a curăţa banii în timpul tranzacţiilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: