Home » D:News » Ziua Asteroidului 2017. Care sunt cei mai periculoşi asteroizi care ar putea distruge Pământul?

Ziua Asteroidului 2017. Care sunt cei mai periculoşi asteroizi care ar putea distruge Pământul?

Publicat: 28.06.2017
30 iunie este Ziua Internaţională a Asteroidului, un eveniment recunoscut de Organizaţia Naţiunilor Unite şi sărbătorit la nivel mondial. Cu scopul de a atrage atenţia asupra asteroizilor şi a modalităţilor în care Pământul poate fi protejat de un posibil impact periculos, Agenţia Spaţială Română (ROSA) organizează, în calitate de partener oficial al campaniei globale, o serie de evenimente în România sau în spaţiul online la care invită publicul larg să participe.
Astfel de acţiuni educaţionale vin în sprijinul unor eforturi globale în domeniul apărării planetare, domeniul în care România este puternic implicată, se arată într-un comunicat de presă al Rosa remis Descoperă. Agenţia Spaţială Română participă, în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, la Programul Opţional „Space Situational Awareness”, concentrat pe detectarea şi manipularea asteroizilor potenţial periculoşi, precum şi supravegherea condiţiilor de meteorologie spaţială care ne pot afecta infrastructura terestră şi spaţială. 

„România este preocupată de subiectul apărării planetare, în special cu privire la Obiecte din Apropierea Pământului. Eforturile noastre sunt concentrate în cadrul ESA în misiuni precum Proba-3, misiunea AIDA şi misiunea AIM”, a afirmat preşedintele ROSA, dr. Marius-Ioan Piso, cu ocazia lansării ediţiei din 2017 a Zilei Asteroidului.

Printre evenimentele care au loc în România se numără:
 
Bucureşti, Institutul Astronomic al Academiei Române, Str. Cuţitul de Argint nr. 5
Prezentări: 20:30 – 21:30
 
Dan Alin Nedelcu, “Asteroizii geointersectori”: Asteroizii geointersectori reprezintă o populaţie de obiecte situate în imediata vecinătate a orbitei Pământului. Perturbaţiile gravitaţionale pot plasa aceste corpuri pe orbite cu risc potenţial de impact pentru Pământ. Sursele asteroizilor geointersectori, mecanismele de transport către regiunea internă a Sistemului Solar şi metodele prin care sunt studiate proprietăţile lor fizice şi dinamice vor fi expuse în această prezentare.
 
Adrian Şonka, „Cratere în Sistemul Solar: de la Mercur la Pluto”: Fiecare planetă are craterele pe care le merită. O incursiune în aspectul craterelor care se găsesc pe diferite corpuri din Sistemul Solar.
 
Simon Anghel, „Dezastre recente: Tunguska şi Chelyabinsk„: Dacă asteroizii mici ard în atmosferă, unde se duce energia? O scurtă expunere despre impacturile atmosferice de la Tunguska şi Chelyabinsk.
 
Mirel Birlan, Observatorul din Paris, via Skype: “Sesiune de întrebări şi răspunsuri despre asteroizi”
 
Dacă vremea va permite, începând cu ora 21:30, vizitatorii vor putea participa la o sesiune de observaţii astrometrice ale unor asteroizi geointersectori, urmată de expunerea procedurii de reducere a imaginilor şi de trimitere a rezultatelor către MPC (Minor Planet Center).
 
Arad. ESERO România susţine un workshop pe 29 şi 30 iunie, în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România. Profesorilor cursanţi li se vor prezenta, printre altele, resurse pentru clasă dedicate asteroizilor (formarea de cratere, detecţia asteroizilor), urmate de observaţii astronomice.
 
Târgovişte, Muzeul de Istorie, Calea Domnească nr. 181
 
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează o serie de evenimente începând cu ora 14:00: proiecţie video despre asteroizi şi despre evenimentele de la Tunguska şi Chelyabinsk, vernisajul expoziţiei de meteoriţi a geologului ing. Răzvan Andrei, un seminar despre asteroizii care se apropie foarte mult de Pământ. 
 
Oradea, Cetatea Oradea
 
Astroclubul Meridian 0 organizează începând cu ora 17:00 activităţi adresate celor mici care vor aborda subiectul asteroizilor şi formării Sistemului nostru Solar. Pentru participanţii de peste 15 ani se va difuza filmul oficial al Zilei Asteroidului, urmat de o dezbatere legată de modalităţile în care Pământul poate fi protejat, dar şi despre posibilităţile de exploatare a resurselor oferite de asteroizi. Dacă vremea va permite, vor avea loc observaţii astronomice.
 
Cotnari, Biblioteca Publica din Cotnari 
 
Proiectul PEGAS şi UNAWE-Moldova organizează începând cu ora 20:00 o întâlnire a micilor astronomi amatori. Publicul poate participa la o prezentare despre asteroizi şi însemnătatea Zilei Asteroidului şi poate viziona filme despre asteroizi. După apusul Soarelui, dacă condiţiile meteo vor permite, vor avea loc observaţii astronomice pe Dealul Cătălina din apropiere.
 
În afară de evenimentele din România, cei interesaţi pot participa la activităţi online. Asteroid Day Live va fi o transmisiune în direct, de 24 de ore, ce va prezenta activităţile de pe data de 30 iunie. Gazdei programului, Profesorul Brian Cox, i se vor alătura o serie de invitaţi, printre care şi cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu. Acesta a fost implicat activ în adoptarea Declaraţiei ONU ce proclamă 30 iunie ca fiind Ziua Internaţională a Asteroidului:

Cei care doresc să susţină eforturile de detecţie şi monitorizare a asteroizilor pentru a proteja planeta Pământ, îşi pot exprima sprijinul prin semnarea Declaraţiei 100x. Această petiţie a fost semnată, până în prezent, de circa 60 000 de persoane de pe întreg globul.
Mai multe detalii despre Ziua Asteroidului pot fi accesate pe website-ul oficial.
 
Asteroizii care repezintă un pericol pentru Terra
 
Asteroizii sunt corpuri din Sistemul Solar care orbitează în jurul Soarelui şi au dimensiuni cuprinse între 10 metri şi 1.000 kilometri, până în prezent fiind descoperite 700.000 de astfel de corpuri, reunite în Catalogul cu asteroizi. Peste 12.000 dintre aceştia intersectează sau se apropie de orbita Pământului şi sunt numiţi generic „asteroizi geointersectori”.
 
La o analiză mai atentă, s-a determinat că există posibilitatea ca 439 dintre obiectele studiate să provoace un impact pe Pământ. Mai mult decât atât, 8 dintre acestea au fost clasificate ca având un potenţial ridicat de a declanşa un dezastru de proporţii pe planeta noastră.
 
Anul acesta, o echipă de astronomi din Cehia au descoperit un nou grup de corpuri cereşti care vor intersecta Pământul. Acest grup include şi doi asteroizi cu diametre cuprinse între 200 şi 300 de metri.
 
Totodată, anul trecut, experţii NASA au anunţat că există 72 de asteroizi şi comete aflate în apropierea Terrei, care nu au mai fost observate până acum.
 
Ziua Asteroidului a fost fondată în 2014, de Dr. Brian May, astrofizician şi chitarist al formaţiei rock Queen, Danica Remy, COO Fundaţia B612, Rusty Schweickart, astronaut Apollo şi Grig Richters, regizor german. Evenimentul este organizat pe data de 30 iunie în fiecare an pentru a aminti de cel mai mare impact cu un asteroid din istoria documentată, evenimentul din Siberia – Tunguska, care a devastat peste 2000 km pătraţi, reprezentând dimensiunea unui oraş de dimensiuni mari.
În aprilie, experţii NASA au anunţat că datorită navetei spaţiale NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Survey Explorer), lansate în uurmă cu doi ani, specialiştii americani au identificat 72 de asteroizi şi comete aflate în apropierea Terrei, care nu au mai fost observate până acum.
 
Pe parcursul ultimului an, NEOWISE a colectat nu mai puţin de 5,1 milioane de imagini în infraroşu şi a cercetat peste 19.000 de asteroizi. La o analiză mai atentă, s-a determinat că există posibilitatea ca 439 dintre obiectele studiate să provoace un impact pe Pământ. Mai mult decât atât, 8 dintre acestea au fost clasificate ca având un potenţial ridicat de a declanşa un dezastru de proporţii pe planeta noastră.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?