Persoanele care nu dorm suficient consumă mai multe alimente şi mănâncă impulsiv, consideră specialiştii, scrie Gândul.
Experţii cred că oamenii care dorm suficient noaptea pot controla mult mai bine numărul de kilograme şi mărimea taliei. Caracteristice vieţii moderne, tulburările de somn pot declanşa modificări ale apetitului, metabolismului, motivaţiei şi activităţii fizice, iar toate astea pot duce la perturbarea obiceiurilor alimentare ale oamenilor şi, în cele din urmă, la creşterea în greutate.
„Studiile noastre sugerează că orele de somn pierdute favorizează creşterea în greutate la om. Prin urmare, este corect să spunem că îmbunătăţirea acestui aspect ar putea reduce pe viitor riscul de creştere în greutate”, precizează neurologul Christian Benedict.
Două treimi dintre persoanele care trăiesc astăzi în Europa sunt considerate supraponderale. “Lipsa exerciţiului, alimentele procesate şi băuturile care conţin mult zahăr sunt, de asemenea, implicate în tot acest proces. Odihna este considerată însă un factor esenţial, mai ales în cultura noastră unde mulţi oameni au probleme în a obţine un somn de calitate şi unde studiile arată o legătură între această privare şi creşterea în greutate”, adaugă medicul Benedict.
Un experiment efectuat la o universitate din Suedia a scos la iveală amănunte mai puţin ştiute, asta după ce un grup de 14 studenţi s-a confruntat, pe parcursul a câteva zile, atât cu privarea de somn, cât şi cu orele în care au avut parte de un somn odihmitor.
Studenţilor li s-a măsurat apoi zahărul din sânge, nivelul hormonilor şi cantitatea de hrană pe care au consumat-o. Rezultatele au fost uimitoare. Chiar şi o singură noapte de somn ratată a putut să încetinească metabolismul unei persoane a doua zi şi să îi reducă energia, cu 5% -20%, pentru sarcini precum respiraţia şi digestia.