Copiii bilingvi sunt mai buni atunci când vine vorba de recunoaşterea vocilor celorlalte persoane şi în ceea ce priveşte perceperea informaţiilor referitoare la persoana care vorbeşte, comparativ cu cei care cunosc o singură limbă, scrie Gândul.
„Copiii bilingvi au un avantaj din punctul de vedere al percepţiei, atunci când procesează informaţiile referitoare la vocea persoanei care vorbeşte. Acest avantaj există în apectul social al perceperii unui discurs, acolo unde accentul nu este pus pe procesarea informaţiei lingvistice, ci pe procesarea informaţiilor referitoare la persoana care vorbeşte. Discursurile conţin, simultan, atât informaţii despre ceea ce se spune, cât şi informaţii despre cine spune asta”, explică Susannah Levi, autor principal al studiului şi profesor de ştiinţe comunicaţionale la NYU Steinhardt.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa condusă de Levi a evaluat un grup de 41 de copii, 22 dintre ei fiind vorbitori de engleză, în timp ce 19 cunoşteau şi o limbă străină.
Copiii au fost împărţiţi în două grupuri, în funcţie de vârsta lor. Cei de 10 ani sau mai mult au fost separaţi de vârste mai mici.
Pentru a evalua abilităţile lor de recunoaştere a vocii, copiilor li s-au dat diverse sarcini de îndeplinit. De exemplu, ei au asultat pe cineva care le-a spus perechi de cuvinte în engleză, însă cu un accent nemţesc. Apoi, ei au fost rugaţi să asculte aceleaşi cuvinte rostite în limba germană şi au fost întrebaţi dacă respectivele cuvinte au fost rostite de aceeaşi persoană sau nu.
Pe lângă faptul că cei de vârstă mai mare s-au descurcat mai bine în ceea ce priveşte această sarcină, însă diferenţa a fost făcută şi în ceea ce priveşte statutul copiilor din punctul de vedere al numărului limbilor vorbite. Astfel, copiii bilingvi sunt mai pricepuţi în a recunoaşte vocea oamenilor, indiferent de limba pe care o vorbesc aceştia şi de accent.
Specialiştii susţin că acest studiu este o dovadă în plus a faptului că, pe lângă beneficiile intelectuale, există şi beneficii legate de sociabilitate şi integrare.