Noua abordare va elimina indicele de masă corporală, care pe cât de ineficient este, pe atât de popular este în rândul clinicilor şi studiilor care se efectuează în prezent, scrie Popular Science.
Indicele de masă corporală (IMC) presupune raportarea greutăţii la înălţime, în urma căruia se determină indici, care spun dacă te încadrezi sau nu în parametrii sănătoşi.
În realitate, indicii nu spun mare lucru. Omul modern tipic este bărbatul slab şi cu burtă sau femeia care arată bine doar îmbrăcată, dar care se încadrează în parametrii „sănătoşi” ai IMC-ului. În schimb, un culturist este considerat supraponderal sau chiar obez, deşi regimul său de viaţă este considerabil mai sănătos decât al celui care îşi petrece toată ziua pe scaun la serviciu şi pe canapea în mediul său natural (acasă).
Există alţi indicatori ai sănătăţii, dar deseori sunt neglijaţi
Deşi se pot măsura indicatorii direcţi ai sănătăţii, precum colesterolul, glucoza şi altele, majoritatea examinărilor se bazează pe indicele de masă corporală ca o scurtătură. De asemenea, medicii şi cercetătorii sunt atât de obişnuiţi să se gândească la obezitate în termeni IMC că este dificil de văzut altfel. Este ceea ce foloseşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dacă indicele de masă corporală este 25-30, este supraponderal. Orice peste 30 este obez. Aceasta este definiţia de bază pe care fiecare studiu în cea mai recentă meta-analiză realizată de New England Journal of Medicine a utilizat-o.
Mai rău decât atât, este cunoscut că IMC-ul nu este un bun indicator al problemelor de sănătate, dar rămâne în folosinţă probabil dintr-o „inerţie academică”: fiecare studiu de acum foloseşte acest indice pentru că studiile din trecut l-au folosit.
Stratul adipos este adevăratul indice al obezităţii
Esenţa problemei este surprinsă într-unul dintre puţinele studii care au scăpat de cercul vicios al recitării mecanice al conceptului de IMC. În acesta, desfăşurat în 2015, s-a aflat că un om cu un indice de masă corporală normal, dar cu „obezitate centrală” (stratul adipos concentrat în partea mediană), prezintă un risc de mortalitate de două ori mai ridicat decât un om obez după standardele CMI, dar fără obezitate centrală. Acest lucru s-a întâmplat deoarece indicele de masă corporală nu ţine cont de stratul adipos şi de distribuţia acestuia – acesta fiind de fapt asociat cu problemele de sănătate.
Alt studiu concludent, efectuat în 2016, a precizat că 29% dintre persoanele obeze erau sănătoase în ceea ce priveşte metabolismul. Chiar mai îngrijorător este că 30% dintre persoanele cu CMI normal erau nesănătoase, conform acestui studiu.
Alte abordări eficiente
În afară de indicele de volum corporal menţionat la începutul articolului, mai există şi alte abordări mai puţin sofisticate, începând chiar de la aspectul unei persoane şi terminând cu măsurarea taliei, care de asemenea ar fi un mult mai bun indicator de sănătate decât ar putea indicele de masă corporală să fie vreodată.
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate. Ocupă locul trei după bolile cardiovasculare şi diabetul (şi este asociată cu amândouă). O nouă metodă de măsurare şi diagnosticare este aşadar crucială pentru a reduce numărul de decese.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Tratament inedit pentru obezitate
Peste 2 miliarde de oameni suferă de obezitate sau sunt supraponderali
Cum poţi afla dacă bebeluşul tău este predispus la obezitate? Efectuând acest test simplu!