Chimicalele care se găsesc în gazele de eşapament ale vehiculelor care funcţionează cu combustibili fosili, în cosmetice, în ţigările normale şi cele electronice, în lipici şi alte materiale de construcţii pot conduce la apariţia cancerului, interferând cu sistemul regenerator al organismului, arată un studiu recent.
Cercetatorii au descoperit ca formaldehida „blochează şi destabilizează” structurile implicate în replicarea ADN-ului şi conduce la epuizarea genei BRCA2, cea care ajută la suprimarea tumorilor canceroase, relatează Gândul.
Specialiştii susţin că chimicalele şi alte aldehide ar putea conduce la apariţia cancerului la persoanele care au suferit o mutaţie a genei BRCA.
Foarte multe lucruri sunt cancerigene, însă efectul lor asupra organismului este mic, astfel că nu sunt considerate probleme de sănătate publică majore. De exemplu, cafeaua, lumina soarelui şi granitul cresc riscul de apariţie a cancerului, însă, cu protecţie, se poate evita dezvoltarea bolii.
Cercetătorii care au tras noile concluzii spun că descoperirea lor cu privire la efectul aldehidelor asupra ADN-ului poate cântări foarte mult în lupta cu cancerul. Cercetările arată cât de important este să reducem aportul de fum de ţigară sau de ţigară electronică, emisiile auto, expunerea la materiale de construcţii lăsate neprotejate din mediul înconjurător şi chiar folosirea produselor cosmetice.
Substanţele chimice din aceste produse afectează gena BRCA2, cunoscută pentru efectul ei de stopare a evoluţiei celuelor canceroase.
Cercetătorii susţin că această descoperire poate ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului, în special în cazul persoanelor care suferă mutaţii ale genei BRCA2.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: