Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că ”nu există un al doilea plan” în privinţa schimbărilor climatice şi că ”sub nicio formă” Franţa nu va negocia un acord mai puţin ambiţios după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul de la Paris.
Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei au exprimat regret în legătură cu decizia preşedintelui american, Donald Trump, de retragere a Statelor Unite din Acordul de la Paris, refuzând orice negociere a tratatului: „Acordul climatic este un element central în cooperarea ţărilor noastre, pentru combaterea eficientă şi în timp util a schimbărilor climatice. Acordul este ireversibil şi credem cu fermitate că nu poate fi renegociat”.
Elon Musk, directorul Tesla, şi Robert Iger, directorul general al companiei Walt Disney, au anunţat că vor renunţa la funcţiile lor pentru a protesta faţă de decizia preşedintelui american, scrie Mediafax.
Theresa May, premierul britanic, şi-a exprimat de asemenea în cadrul unei convorbiri telefonice regretul faţă de retragea SUA din Acordul climatic de la Paris.
China şi UE şi-au asumat angajamentul comun de a dezvolta tehnologii ecologice şi de a ajuta la colectarea anuală a câte 100 de miliarde de dolari, până în anul 2020, pentru a ajuta ţările sărace să reducă emisiile de gaze poluante, cele două părţi confirmând angajamentele în favoarea Acordului climatic.
Fostul guvernator al statului California, Arnold Schwarzenegger, i-a transmis preşedintelui american că ”un singur om nu poate opri revoluţia energiei verzi şi nici nu poate distruge progresul”, acesta a adăugat că Donald Trump, ca funcţionar public, ”are responsabilitatea de a proteja oamenii”. El a atras atenţia că 200.000 de persoane mor în fiecare an în SUA din cauza poluării aerului.
În cadrul unei declaraţii postată de purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, pe Twitter, aceasta transmitea faptul că ”este dezamăgită de decizia lui Trump. Dar se va lucra mai mult ca niciodată în favoarea politicilor globale climatice care salvează planeta”
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a numit retragerea SUA ”o dezamăgire majoră”, adăugând că ”este decisiv ca statul american să rămână un lider” în rezolvarea problemelor de mediu.
Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud au comunicat de asemenea ”regretul” în faţa deciziei SUA şi şi-au reiterat angajamentul faţă de implementarea acordului.
Statele Unite se alătură acum Siriei şi Nicaragua, acestea fiind singurele ţări care au respins acordul. Dacă SUA se află acum în dezacord cu restul lumii cu privire la o chestiune atât de importantă, impactul diplomatic ar putea fi dăunător.
You will find more statistics at Statista
Donald Trump, preşedintele SUA, a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, el s-a declarat favorabil negocierii unui nou acord climatic, care să protejeze mai bine Statele Unite, fără a avea ca efect „închiderea fabricilor şi pierderea locurilor de muncă”. Acesta susţine că retragerea din Acordul de la Paris este „în interesul economic” al Statelor Unite, subliniind că Administraţia sa va continua să aplice politici ecologice.
SUA este a doua cea mai mare sursă de dioxid de carbon, emiţând anual 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial. Conform unor estimări ale unor grupuri de reflecţie, nemaifiind obligată să respecte normele acordului climatic, SUA va emite în fiecare an până la trei miliarde de tone în plus de dioxid de carbon, fapt ce ar duce la ridicarea temperaturii globale de la 0,1 grade Clesius la 0,3 grade până la sfârşitul acestui secol.
Reacţiile marilor companii
Elon Musk, directorul Tesla, a confirmat că va renunţa să facă parte din grupul de consiliere al Casei Albe. „Plec din consiliile prezidenţiale. Schimbarea climatică e reală. Retragerea din acordul de la Paris nu este benefică nici pentru America, nici pentru restul lumii”, a scris, pe Twitter, Musk.
Directorul general al Walt Disney, Robert Iger, a anunţat, de asemenea, că va renunţa la funcţia de consilier.
Alte companii, printre care Morgan Stanley, PepsiCo, Walmart, Apple şi Google, au transmis declaraţii, joi, prin care au reafirmat angajamentele de protejare a mediului înconjurător, notează Mediafax.
Directorul Apple, Tim Cook, a declarat pentru Financial Times că a vorbit, miercuri, cu preşedintele Trump şi a încercat să îl convingă să păstreze Statele Unite în Acordul climatic, dar eforturile lui nu au fost suficiente.
Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat joi seară decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. „Acordul de la Paris este foarte nedrept faţă de Statele Unite”, a declarat Trump, denunţând faptul că alte ţări, precum India şi China, ar beneficia de condiţii mai bune în virtutea tratatului climatic. „Prin acordul de la Paris s-ar transfera locuri de muncă în afara Statelor Unite, alte ţări obţinând avantaje financiare în competiţia cu America”, a argumentat Donald Trump.
Totuşi, companiile de cărbune din Statele Unite susţin decizia preşedintelui Trump, argumentând că vor fi salvate locuri de muncă, iar reglementările vor fi slăbite. Câteva companii energetice, precum Exxon Mobile şi Chevron, au cerut administraţiei Trump să se retragă din Acord.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Donald Trump ar fi spus unor apropiaţi că SUA se va retrage din Acordul climatic