UPDATE: Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat joi seară decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, confirmând astfel informaţiile apărute în presa americană, potrivit Mediafax.
Acordul se bazează pe studii ştiinţifice care indică o creştere semnificativă a temperaturilor medii de la jumătatea secolului XX şi până astăzi şi care au o certitudine de peste 95%, scrie NBC News.
Una dintre stipulaţiile fundamentale ale acordului a fost aceea de a preveni o creştere cu încă două grade Celsius în plus a temperaturilor. Altfel spus, tratatul vine relativ târziu, aproape de o limită critică.
Aşadar, ieşirea din acest tratat a unei ţări precum Statele Unite poate însemna un dezastru pentru mediu. În acelaşi timp, decizia lui Donald Trump ca SUA să părăsească Acordul de la Paris va pune la încercare autoritatea preşedintelui american sau forţa lui de a sta împotriva curentului – tendinţa din Statele Unite a companiilor este în concordanţă cu Acordul de la Paris, inclusiv a unor companii de petrol precum ExxonMobil. Astfel, există posibilitatea ca decizia lui Donald Trump să nu afecteze drumul Statelor Unite către o industrie mai verde.
De asemenea, tehnic vorbind, Trump nu poate retrage Statele Unite până în noiembrie 2019, dar poate grăbi o serie de măsuri care sunt asociate cu acest tratat.
Avertismentul lui Elon Musk
Există o altă serie de consecinţe, cele de natură politică, care pot sta şi la baza atitudinii lui Trump faţă de încălzirea globală provocată de activitatea umană în general şi faţă de Acordul de la Paris în particular. Preşedintele american consideră că încălzirea globală este o idee inventată de chinezi şi de alte state rivale de a distruge industria americană, scrie Space.
Un argument cel puţin bizar, având în vedere eforturile susţinute ale Chinei de a reduce poluarea.
Cât despre această zonă politică, unul dintre cei mai importanţi consilieri prezidenţiali, Elon Musk, fondatorul SpaceX, a anunţat că îşi va da demisia din postul de consilier dacă Trump se va retrage din Acord.
Consecinţele pot fi imprevizibile, atât pe plan politic şi economic, cât şi în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Cert este că există o tendinţă a (aproape) întregii lumi de a reduce poluarea, tendinţa care probabil nu poate fi împiedicată de acţiunile unui singur om, fie el şi preşedintele Statelor Unite.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Decizie controversată luată de Donald Trump: SUA se va retrage din Acordul climatic
Donald Trump ar fi spus unor apropiaţi că SUA se va retrage din Acordul climatic
Donald Trump a părut să IGNORE cererea de a da mâna cu Angela Merkel – VIDEO