O exoplanetă numită ”Jupiter fierbinte” are particularităţi care i-au surprins pe cercetători. Descoperirea poate fi CRUCIALĂ şi pentru alte planete
Acum, simulările câmpului magnetic al planetei au arătat că acesta influenţează direcţia curenţilor, scrie Science News Magazine.
Rezultatele, publicate în Nature Astronomy, şi realizate de o echipă de cercetători de la Newcastle University din Anglia, pot duce la o mai bună înţelegere a proceselor din atmosferele de pe alte exoplanete.
Cunoscut ca „Jupiter fierbinte”, HAT-P 7b este un gigant gazos care îşi orbitează steaua într-un timp de 2,2 zile terestre. De asemenea, exoplaneta localizată la 1.043 ani lumină distanţă are mereu aceeaşi jumătate orientată către stea. Această orientare face ca temperaturile de pe jumătatea expusă să atingă 1.900 de grade Celsius, iar în partea întunecată temperaturile sunt de 900. Această diferenţă mare de temperatură duce la formarea unor puternici curenţi estici.
Totuşi, s-a observat că în timp curenţii sunt surprinzător de schimbători. Câmpul magnetic generat de miezul planetei este conectat la furtuni datorită temperaturilor înalte care duc la cedarea electronilor de către atomii din atmosferă, precum litiul, sodiul şi potasiul, ceea ce îi face să fie încărcaţi pozitiv. Aceste particule interacţionează cu câmpul magnetic, creând o forţă electromagnetică suficient de puternică pentru a schimba direcţia curenţilor dinspre est.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperită exoplaneta cea mai asemănătoare cu Pământul