O carte de ştiinţă pe înţelesul tuturor: ”Şapte scurte lecţii de fizică” a fizicianului italian Carlo Rovelli

22 05. 2017, 16:30

Volumul ”Şapte scurte lecţii de fizică” a fost lansat recent la editura Humanitas, în traducerea lui Vlad Zografi, în cadrul unui eveniment organizat vineri la care au participat Smaranda Bratu Iulian, doctor în filologie şi profesor de literatură şi cultură italiană de la Universitatea Bucureşti, Monica Dobre, doctor în fizică şi cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Corina Negrea, jurnalist şi realizator de emisiuni despre ştiinţă la Radio România Cultural.

Smaranda Bratu Iulian a descris această lucrare ca fiind „o carte extraordinar de accesibilă”, menţionând fascinaţia cu privire la ştiinţă şi la importanţa istorică a acesteia, şi plecând de la doi dintre fondatorii ştiinţei, italienii Copernic şi Galilei.

Pornind de la această carte, Monica Dobre, doctor în fizică şi cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei,” a subliniat că întrebarea „de ce?” este crucială în orice demers ştiinţific,. Această întrebare apare pe parcursul celor ”Şapte scurte lecţii de fizică,” care au ca centrul de discuţii toate subiectele fizicii, de la atom şi mecanica cuantică, la Big Bang, găuri negre şi teoria relativităţii.

Carlo Rovelli s-a născut la Verona în anul 1956, a studiat fizica la Universitatea din Bologna şi şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Padova. A lucrat ca cercetător în Statele Unite şi Franţa unde a adus contribuţii importante la elaborarea unei teorii cuantice a gravitaţiei – o problemă, probabil cea mai mare cu care se confruntă fizicienii.

Rovelli dă o descriere elegantă a cărţii proprii, „Şapte scurte lecţii de fizică”, precizând că „aceste lecţii au fost scrise pentru cei care ştiu puţin sau nu ştiu nimic despre ştiinţa modernă. Împreună, ele oferă o privire de ansamblu concentrată asupra celor mai fascinante aspecte ale marii revoluţii săvârşite în fizică în secolul XX şi ale întrebărilor şi misterelor pe care această revoluţie le-a adus la lumină. Căci ştiinţa ne arată nu doar cum să înţelegem mai bine lumea, dar şi cât de vastă e dimensiunea a ceea ce încă nu cunoaştem”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dialog despre găurile negre, spaţiu, timp şi Univers, inspirat de Stephen Hawking la Librăria Humanitas

Ce iubesc cititorii? Topul verii la vânzarea de carte

Cele mai mari MISTERE ale fizicii pe care experţii nu reuşesc să le explice

Un fizician reputat demonstrează că Nobelul pentru Fizică din 2015 a fost acordat GREŞIT