Mituri despre cancer care nu ajută pacienţii diagnosticaţi cu această maladie
Cauza principală a acestei situaţii este amânarea vizitei la medic, scrie Gândul.
Cu toate că vorbim, în cazul cancerului, despre o boală imprevizibilă, dar care, cu o diagnosticare timpurie are şanse de vindecare.
„În cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supravieţuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, explică medicul oncolog Ozlem Er, care activează la unul dintre cele mai inovative centre din Europa în ceea ce priveşte tratarea cancerului.
De-a lungul timpului s-a vorbit foarte mult despre posibile cauze ale apariţiei cancerului. Totuşi, există factori care are o influenţă mult mai pregnantă în ceea ce priveşte riscul dezvoltării unor tumori maligne. Deşi se vorbeşte despre creşterea speranţei de viaţă ca fiind corelată numărului mai mare de afecţiuni maligne, odată cu înaintarea în vârstă, stilul de viaţă şi moştenirea genetică sunt două verigi extrem de influente în această situaţie.
“Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovaţi pentru cealaltă jumătate. Aşa că un stil de viaţă sănătos scade riscul apariţiei cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului şi scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exerciţiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute şi o dietă echilibrată cu fructe şi legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viaţă şi alimentaţia. Bineînţeles, nu trebuie să neglijăm nici protecţia solară”, sunt recomandările oncologului.
Citeşte continuarea în Gândul.