UE marchează „Ziua Europei”, celebrând unitatea europeană
Data de 9 mai marchează declaraţia făcută de Robert Schuman, ministru francez de Externe, în anul 1950, fiind considerată un moment simbolic în dezvoltarea proiectului comunităţii euuropene, scrie Mediafax.
Citeşte şi
Citeşte şi Filmarea care descrie perfect ironia Brexit-ului. Uniunea Europeană nu renunţă aşa uşor – VIDEO
Pentru celebrarea „Zilei Europei”, instituţiile UE îşi deschid porţile publicului pe parcursul lunii mai.
„Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai, celebrează pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. În cursul unui discurs rostit la Paris în 1950, Robert Schuman, la acea vreme ministru francez de Externe, a prezentat viziunea sa privind o nouă formă de cooperare politică în Europa, situaţie care ar face de neconceput un război între naţiunile Europei. Viziunea sa a fost de creare a unei instituţii europene care să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un tratat pentru crearea unui organism de acest gen a fost semnat peste un an. Propunerea lui Schuman este considerată începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană”, notează site-ul oficial al UE.
În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, numeroase voci solicită aprofundarea procesului de integrare europeană. Pe 1 martie, Comisia Europeană a adoptat un plan de reformare a Uniunii Europene, preşedintele Jean-Claude Juncker prezentând în Parlamentul European cinci posibile direcţii ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.
Emmanuel Macron, câştigătorul scrutinului prezidenţial din Franţa, a promis în discursul rostit cu ocazia victoriei, în contextul tendinţelor eurosceptice, „remodelarea relaţiilor în Europa şi între popoarele europene”.
Filiala din Franţa a organizaţiei Tinerii Europeni, care pledează pentru construirea unei Europe politice şi federale, a lansat un apel pentru cunoaşterea priorităţilor lui Emmanuel Macron pe această temă, subliniind că sunt necesare „acţiuni şi rezultate”. Organizaţia propune o serie de obiective pentru Uniunea Europeană – consolidarea conceptului „Europei sociale”, inclusiv prin instituirea unui salariu minim european, sporirea securităţii şi dezvoltarea unui sistem comunitar de apărare, gestionarea în mod solidar a problemelor imigraţiei extracomunitare, reafirmarea drepturilor fundamentale, intensificarea măsurilor de convergenţă fiscală şi bugetară, transparentizarea procesului decizional european şi sporirea participării cetăţenilor.