Cum îţi schimbă viaţa un copil. Cinci lucruri pe care părinţii trebuie să le înveţe
,,Când devenim părinţi, ni se oferă ocazia să ne maturizăm, să dobândim o nouă perspectivă asupra vieţii. Mulţi părinţi spun că, după naşterea primului lor copil, totul s-a schimbat. Orice experienţă este menită să ne schimbe, să ne îmbogăţească. Dacă momentul ales să devin părinte coincide cu perioada de maturitate emoţională (mă simt echilibrat mental şi emoţional), toate schimbările ce vor veni mă vor găsi pregătit să acţionez în consecinţă. Altfel, voi pierde nu doar posibilitatea de a deveni un bun părinte, dar şi pe acela de a –mi continua propria dezvoltare’’, spune psihologul Monica Borugă pentru Gândul.
În general, atunci când ajungem părinţi, e indicat să ne detaşăm din problemele din trecut. ,,Când devenim părinţi, pe lângă momentul trăirii unei experienţe extrem de emoţionante, aducem fără să vrem problemele din trecutul propriu, iar acestea ne influenţează modalitatea de creştere şi educare a copilului nostru. Dacă eu, adultul, mă aflu la un nivel de dezvoltare emoţională care să îmi permită o bună introspecţie şi, în acelaşi timp, să mă lase să folosesc cu succes abilităţile mele de adaptare la noua situaţie, de învăţare, despre ce este nou în viaţa mea, de disponibilitate mea de a nu îmi mai aparţine, cel puţin o perioadă, pot spune că mă lansez cu succes într- o nouă experienţă a vieţii mele şi pot clădi o relaţie plăcută şi eficientă cu copilul meu’’, adaugă specialistul.
Psihologul Monica Borugă nu crede că vârsta este indicatorul principal în momentul în care dobândim statutul de părinte, ci ritmul şi atitudinea părinţilor faţă de creşterea şi educarea copilului. ,,Un copil se poate dezvolta armonios în compania unor părinţi care au cel puţin câteva din următoarele abilităţi:
1.Răbdarea. Meseria de părinte se învaţă, nu azi, nu mâine, în timp.
Citeşte continuarea în Gândul!