Iată ce alimente induc senzaţia de oboseală
Prin urmare, am cerut părerea specialistului în nutriţie, Dr. Luminiţa Florea, şi am aflat care sunt cei mai mari „hoţi de energie” din farfurie, relatează CSID.
Din start, trebuie să precizăm că există mai multe mecanisme a furtului de energie.
Pe de o parte, prin „furt vascular” (se redirecţionează circulaţia cu oxigen de la nivel central cerebral către etajul digestiv – stomac, duoden, intestinul subţire), atunci când se consumă o masă foarte calorică, încărcată în alimente grase, bogate în grăsimi saturate şi glucide rafinate, cum sunt de exemplu produsele cu făină albă sau cu zahăr, prelucrate incorect din punct de vedere gastrotehnic – prăjire, afumare, conservare, cu continut crescut de conservanţi şi aditivi.
Alteori, lipsa de energie are drept cauză carenţele de tip ,,furt de minerale şi vitamine” (calciu, magneziu, fier, vitamina A, D, C) din rezervele personale ale organismului ( spolierea depozitelor) sau prin scăderea absorbţiei lor din alimentele sănătoase consumate alături de cele mai sus amintite, rezultatul fiind oboseala cronică şi deficitul energetic permanent.
Iată, deci, cele trei mari categorii de alimente care sunt vinovate de lipsa de energie:
grăsimile saturate de origine animală (carnea grasă, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, unt/ smântână integrale, brânzeturile foarte grase – oaie/ bivoliţă, prăjelile – mici, cârnaţi, chiftele, şnitele, produse tip fast-food);
Citeşte continuarea în CSID..
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: