10 semne că eşti un workaholic. Dependenţa de muncă nu e sănătoasă
E drept, criza ne-a transformat pe majoritatea dintre noi; suntem mai temători în privinţa locului de muncă, tragem din greu să obţinem mai mulţi bani, ne luăm mai multe joburi pentru a face faţă cheltuielilor din ce în ce mai mari.
Dar când putem spune că suntem dependenţi de muncă? Se pare că există simptome care să dea de gol această problemă. CSID le-a identificat.
Workaholismul – sau dependenţa de muncă – este un termen relativ recent intrat în vocabularul nostru şi reprezintă nevoia de a munci tot timpul, care nu poate fi controlată. Deşi este un concept acceptat în societatea actuală, dependenţa de muncă nu este încă recunoscută ca fiind o afecţiune psihică în Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mintale.
Unul dintre motive ar putea fi reprezentat de faptul că munca peste măsură încă este văzută ca un lucru bun, nicidecum ca o problemă. Munca peste program este recompensată, atât financiar, cât şi cultural, şi pune angajatul într-o lumină favorizabilă.
Cu toate acestea, dependenţa de muncă este o problemă reală şi poate afecta numeroase aspecte ale vieţii personale, aşa cum o face orice dependenţă, fie că vorbim despre cea de droguri, de alcool sau de jocuri de noroc.
Probleme asociate cu dependenţa de muncă
Deşi munca excesivă este privită cu ochi buni şi chiar recompensată, există o sumedenie de probleme pe care le poate provoca.
În loc să fie stimulată de sentimentul de împlinire, munca în exces este rezultatul compulsivităţii, care are drept consecinţă neglijarea vieţii personale.
Citeşte continuarea în CSID!