Tot ce trebuie să ştii despre carnea de miel
Cum pregătirile de Paşte au intrat pe ultima sută de metri, ne-am gândit să-ţi spunem câte ceva despre carnea de miel, laitmotivul acestei sărbători la români. , informează Csid.
In plus este foarte frageda, iar 100 de grame de carne de miel contin: 30,4 proteine, 9,4 grame de grasime, 215 calorii, 1,2 grame de fier si 95 mg colesterol.
Carnea de miel – beneficii pentru sanatate
– este o sursa bogata de proteine: 100 grame de carne asigura 60% din necesarul zilnic pentru un adult.
– datorita continutului de zinc, sistemul imunitar are numai de castigat, ranile se vindeca mai repede, stabilizeaza nivelul zaharului din sange si mentine sanatatea prostatei. O portie de 100 de grame contine 38,3% din necesarul zilnic de zinc.
– mielul contine de asemenea o cantitate importanta de vitamina B12, necesara in formarea celulelor rosii din sange, in prevenirea anemiei, pentru un sistem nervos sanatos si pentru metabolizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.
– vitamina B3 sau niacina este un alt element benefic continut in carnea de miel. Aceasta asigura protectie impotriva dementei si a altor boli cognitive ce vin o data cu varsta. Niacina este totodata indispensabila unei pieli sanatose si pentru buna functionare a tractului gastro-intestinal.
– carnea de miel contine mai putine gasimi saturate (doar 36% din totalul garsimilor sunt saturate, arata studiile) comparativ cu alte tipuri de carne.
Carnea de miel este foarte frageda, iar in aceasta perioada este foarte putin probabil sa fie veche, intrucat comerciantii taie mieii strict in preajma Pastelui. Totusi, daca iti faci cumparaturile in hipermarketuri, unde exista si produse din import, trebuie sa fii atenta la aspectul acesteia.
Astfel, carnea trebuie sa aiba o textura ferma si curata, de culoare roz, iar grasimea trebuie sa fie alba, in nici un caz galbena.
De preferat este sa alegi mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), intrucat carnea va fi mai usor digerata (mieii mai mici au carnea bogata in purine care ingreuneaza digestia).
Cum se pastreaza?
O data ce ti-ai facut aprovizionarea cu carne de miel pentru Paste, trebuie sa stii cum o depozitezi. Aceasta este foare perisabila, astfel incat dupa ce ai portionat-o, pune la congelator tot ce nu folosesti in urmatoarea perioada.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Consumul de carne roşie creşte riscul de cancer intestinal
12 sate frumoase din România, perfecte pentru vacanţa de Paşte