România se situează, potrivit datelor din 2014 la coada acestui clasament, în ţara noastră fiind înregistrat cel mai mic număr de persoane obeze din Uniunea Europeană, scrie Gândul.
Totuşi, acest lucru nu înseamnă că românii nu trebuie să fie atenţi când vine vorba despre acest aspect, având în vedere că în conformitate cu distribuţia Indicelui de Masă Corporală (IMC), 33% din populaţia României este supraponderală, iar 15% obeză, potrivit unui studiu ISRA Center.
Obezitatea nu este o problemă numai prin sine, ci prin faptul că provoacă probleme majore de sănătate precum bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic, dar şi anumite afecţiuni cu substrat psihologic.
Problemele legate de creşterea în greutate pot fi cauzate de factorii genetici, însă cel mai des acestea îşi au originea în alimentaţia necorespunzătoare stilului de viaţă.
În ceea ce priveşte populaţia României, deşi datele la nivel european arată o situaţie bună pentru români în ceea ce priveşte normoponderalitatea, realitatea dovedeşte că, în conformitate cu distribuţia Indicelui de Masă Corporală (IMC), doar 44% dintre românii de peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% sunt obezi şi 5% sunt subponderali.
Ceea ce se întâmplă după vârsta de 35 de ani este cu adevărat îngrijorător. Această limită coincide cu scăderea numărului de persoane cu o greutate normală. De asemenea, doar 3 din 10 români cu vârsta de peste 55 de ani au o greutate normală, în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi.
Citeşte continuarea în Gândul!