SUA AU ATACAT SIRIA. Trump: ”Chem toate naţiunile civilizate să pună capăt masacrului”. Prima reacţie a lui Putin
Oficiali americani au declarat că trupele ruseşti au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene şi că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente. Rusia a anunţat că va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susţinut că acestea ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”. Prima reacţie a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internaţională şi a susţinut că Siria nu deţine arme chimice. El a arătat că relaţiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.
Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Este pentru prima oară când SUA atacă direct o ţintă aflată sub controlul regimului al Assad, de când a început războiul din Siria.
Sursa foto: Hepta
UPDATE Schulz: Este necesară o soluţie politică la conflictul sirian;Die Linke:Există risc de război mondial
Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) şi candidat la funcţia de cancelar al Germaniei, a lansat un apel la dialog pentru soluţionarea conflictului sirian, „fără bombe”, în timp ce un deputat Die Linke a avertizat asupra riscului unui „război mondial” generat de SUA şi Rusia.
„Bombardamentele efectuate de Statele Unite ar trebui să limiteze capacităţile regimului Bashar al-Assad. Însă pentru noi lucrurile trebuie să fie clare: acum avem nevoie de o soluţie diplomatică la conflict. Este ora dialogului, fără bombe”, a reacţionat Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, la bombardamentele efectuate de Statele Unite în Siria.
Jan van Aken, purtătorul de cuvânt pe teme externe al grupului parlamentar Die Linke din Bundestag, a declarat, potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Ce nebunie! Acum există riscul escaladării conflictului, prin producerea unei crize de amploare între Rusia şi Statele Unite”.
Deputatul german Sevim Dagdelen (Die Linke) a atras atenţia că acţiunea preşedintelui SUA, Donald Trump, riscă să aibă consecinţe foarte grave: „Acum, există riscul unui război mondial”.
Atacul a vizat baza aeriană a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Rachetele americane au vizat apărarea antiaeriană, avioanele, hangarele şi depozitele de combustibil de la baza respectivă şi au „avariat grav sau au distrus avioane siriene şi infrastructura de sprijin”, conform Pentagonului, citat de Washington Post.
Oficialii americani susţin că ruşii, care au forţe în Siria şi deţin o zonă sub control rusesc chiar la baza aeriană atacată, au fost avertizaţi dinainte şi că armata SUA şi-a luat toate precauţiile pentru a nu lovi zona rusească, conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului.
„În seara asta, am ordonat o lovitură militară asupra bazei din Siria, de unde a fost lansat atacul chimic”, a declarat preşedintele Donald Trump, precizând că decizia este vitală pentru securitatea SUA în prevenirea şi descurajarea folosirii armelor chimice. „Assad a luat viaţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare. Chem toate naţiunile civilizate să pună capăt masacrului şi carnagiului din Siria”, a adăugat el.
„Nu există nicio justificare pentru care Siria a folosit arme chimice interzise. A încălcat obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei în vigoare şi a ignorat cererile Consiliului de Securitate al ONU. Toate încercările de ani de zile de schimbare a atitudinii regimului Assad au eşuat”, a spus Trump.
Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.
Administraţia Obama s-a ferit să intre direct în conflict, evitând astfel o confruntare cu Rusia şi Iranul, principalii susţinători ai regimului lui Bashar al Assad. Prin acest atac, Donald Trump pare dispus să ignore aceste riscuri, escaladând conflictul.
Prima reacţie din partea lui Vladimir Putin a venit prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a arătat că atacul asupra bazei siriene este „o agresiune împotriva unei naţiuni suverane”, care a fost făcută „fără respectarea legii internaţionale şi sub un pretext inventat”. Peskov a adăugat că „armata siriană nu are arme chimice”. Putin vede acest atac ca pe o încercare a SUA de a distrage atenţia de la victimele civile ale armatei SUA din Irak. „Acest gest aduce daune semnificative legăturilor SUA-Rusia, care sunt deja într-o stare deplorabilă”, a mai spus Peskov.