Folosind o tehnică nouă, savanţii NASA de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, au folosit Goldstone Deep Space Communications Complex care se găseşte de asemenea în California, pentru a trimite microunde pe Lună. Prin înregistrarea undelor reflectate, au fost capabili să detecteze două nave spaţiale – una funcţională şi cealaltă nu, pe orbita lunară, la 380.000 kilometri distanţă, notează IFL Science.
Cea funcţională era naveta spaţială NASA numită Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), care se găsea pe orbită din 2009. Caracteristicile acesteia se cunosc foarte bine, deci a fost uşor de depistat.
Provocarea mai mare a fost cu naveta spaţială indiană numită Chandarayaan-1. A fost lansată spre Lună în octombrie 2008, dar ultima dată a fost receptată în august 2009.
Naveta spaţială, mai mică decât un automobil, având doar 1,5 metri, era în orbită polară în jurul Lunii. Savanţii cunoşteau perioada de orbitare, aproximativ două ore şi opt minute şi de asemenea cunoşteau şi altitudinea acesteia, la 200 de kilometri de suprafaţă.
Au lansat microundele la 160 de kilometri de suprafaţa polului nord pe 2 iulie 2016 pentru a vedea dacă acestea vor întâlni naveta şi, din fericire, au reuşit să o găsească.
Au descoperit că şi-a schimbat orbita cu aproape 180 de grade din 2009 până astăzi.
Descoperirea a fost confirmată şi cu ajutorul Observatorului Arecibo din Puerto Rico. Echipa consideră că această tehnică este utilă şi pentru viitoarele misiuni pe Lună.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Verdictul NASA: Nimic nu poate supravieţui pe cea mai apropiată planetă asemănătoare Terrei
Primele imagini dintr-o lume extraterestră, dezvăluite de NASA la 12 ani de la filmarea lor