Confundate cu aluniţele, excrescenţele pielii pot trăda afecţiuni grave
Keratozele seboreice sunt excrescenţe necanceroase ale pielii, de culoare gălbui-maronie, până la negru, localizate îndeosebi pe spate şi decolteu, dar şi la nivelul feţei, scalpului sau membrelor. Aceste leziuni pot crea un disconfort estetic major pacientului. Aceste tumori benigne ale pielii încep să apară în special după 40 de de ani, iar numărul lor creşte pe măsura înaintării în vârstă. În ceea ce priveşte cauzele apariţiei acestora, se vorbeşte de o predispoziţie genetică, însă şi expunerea la soare este incriminată ca factor de risc în unele studii, scrie Gândul.
Deşi keratozele seboreice sunt tumori beningne, fără risc de transformare malignă, este recomandat ca pacientul să se prezinte la medicul dermatolog atunci când rupe sau traumatizează accidental o leziune pigmentară, întrucât aceasta poate fi, de fapt, nev displazic sau melanom.
„De obicei, keratozele seboreice sunt leziuni multiple, au o culoare gălbui-maronie, până la negru, cu suprafaţă verucoasă şi cu tendinţă de creştere în dimensiuni, atingând chiar şi 2-3 centimetri în diametru. Datorită localizării lor, keratozele seboreice sunt predispuse frecării constante cu hainele, contact ce determină adesea iritaţia sau chiar ruperea lor. În cazul unei leziuni traumatizate cu aspect atipic şi istoric neclar, sau a unei leziuni intens pigmentate, se impune efectuarea unei biopsii cutanate cu examen histopatologic, pentru a exclude o leziune melanocitară malignă sau un carcinom cutanat”, explică Dr. Ilinca Mohora, medic primar dermato-venerolog, la clinica Bioderm.
Citeşte continuarea în Gândul!