Numărul celor din Silicon Valley care consumă halucinogene, în special LSD, este în continuă creştere, relatează Daily Mail.
Alte substanţe folosite au fost psilocibina (substanţa activă din ciupercile halucinogene) şi mesalina (găsită în cactusul Peyote).
LSD-ul este cel mai cunoscut psihedelic, fiind extrem de popular în anii ’60. În doze mari, LSD alterează percepţia, starea generală şi afectează unele procese cognitive.
O microdoză (ca cea folosită de cei din Silicon Valley) este aproximativ o zecime din doza normală/recreaţională, nefiind suficient de mare să dea halucinaţii. Se spune că ar oferi o concentrare, energie şi creativitate mai bună. De asemenea, reduce încordarea şi stresul şi îmbunătăţesc somnul.
În plus, istoria din Silicon Valley cu privire la administrarea de halucinogene este cunoscută, personalităţi precum Bill Gates şi Steve Jobs fiind unii dintre consumatori
Ce spun studiile de specialitate
Nu există multe studii care să ateste aceste afirmaţii. Din fericire, în ultimii ani se observă o renaştere a interesului cercetătorilor pentru efectele diverselor substanţe asupra creierului şi a minţii. În 2016, un grup de cercetători de la Imperial College din Londra a fost primul care a folosit tehnici de scanare a creierului pentru a vedea cum LSD-ul modifică modul în care funcţionează creierul. O descoperire cheie a constat în influenţa „dezorganizatoare” asupra activităţii cerebrale, ceea ce a permis creierului să opereze într-o manieră mai liberă decât de obicei.
De asemenea, rezultatele au arătat că halucinogenul creşte comunicarea între părţi ale creierului care în mod normal nu comunică frecvent între ele şi descreşte comunicarea între părţi care comunică frecvent.
Este asociat şi cu ceea ce se mai numeşte „dizolvarea ego-ului”, unde simţul de „eu” este depăşit.
Alte studii asupra halucinogenelor au observat că psilocibina, spre exemplu, ajută la tratamentul împotriva dependenţei de alcool şi ţigări, a OCD-ului şi a depresiei cronice.
Într-un studiu mic, LSD-ul în combinaţie cu terapia psihologică au îmbunătăţit starea de anxietate trăită de bonavii de cancer terminal.
Ideea de bază a funcţionalităţii halucinogenelor are în vedere natura inflexibilă a activităţii cerebrale în cazul tulburărilor mintale. Prin introducerea de LSD şi a altor psihedelice se pot rupe aceste tipare rigide.
Din păcate, aceste studii sunt prea mici şi prea puţine pentru a oferi o imagine clară şi complexă a efectelor acestor substanţe.
Factorii negativi
În primul rând, aceste substanţe sunt ilegale. Posesia acestora poate duce la închisoare. De asemenea, pentru că sunt ilegale, iar industria nu este regularizată, nu se pot spune cu exactitate calitatea şi cantitatea substanţei. Acest lucru poate duce la probleme majore.
Indivizii vulnerabili, cei care suferă deja de o anumită tulburare mintală, riscă o agravare a stării în cazul folosirii halucinogenului în scop recreaţional.
Emergenţa unei astfel de paradigme care foloseşte substanţe pentru creşterea productivităţii poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, mai ales în contextul în care aceste substanţe nu au fost supuse rigorilor ştiinţifice.
De aceea, se recomandă creşterea capacităţilor cognitive în modul tradiţional: exerciţii fizice, educaţie, viaţă socială, odihnă şi alimentaţie corespunzătoare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetări controversate: LSD, Ecstasy şi ciupercile magice, tratamente pentru bolile fără leac?