Încă o pierdere istorică uriaşă! ISIS a mai distrus încă două monumente emblematice din oraşul antic Palmyra
Două mari atracţii ale oraşului antic care face parte din patrimoniul UNESCO au fost transformate în ruine, anume amfiteatrul roman şi monumentul Tetrapylon – un monument unic de 16 coloane, grupate câte patru, unele datând de acum 1700 de ani, notează Science Alert.
În mai 2015, militanţii ISIS au cucerit Palmyra şi au ţinut-o timp de aproape un an, timp în care au distrus în mod deliberat un număr de monumente antice.
În martie 2016, forţele siriene şi ruseşti au eliberat oraşul, dar au reuşit să îl ţină până la sfârşitul lui 2016, când extremiştii islamici l-au recucerit. Acum, faţada amfiteatrului roman est în ruine şi doar două dintre cele 16 coloane ale Tetrapylonului au rămas în picioare.
Pentru a oferi o idee asupra importanţei şi valorii pentru populaţia locală, Orchestra Mariinsky din Rusia a ţinut un concert în martie 2016 în amfiteatrul roman pentru a comemora eliberarea Palmyrei.
Mai jos sunt cele 16 coloane înainte să fie distruse, monument care era la intersecţia a două mari bulevarde ale oraşului antic.
Aceste distrugeri deliberate sunt considerate crime de război. Maamoun Abdulkarim, ministrul de antichităţi al Siriei, a precizat că „aceasta nu este doar o distrugere a ruinelor antice, aceasta este o distrugere a civilizaţiei”.
De asemenea, importanţa Palmyrei merge mai departe de valoarea locală. Oraşul este printre cele mai importante situri arheologice, având reputaţia de „perlă a deşertului”.
Cea mai cunoscută personalitate a Palmyrei antice a fost Zenobia, o regină cunoscută pentru luptele împotriva Imperiului Roman, obţinând aproape o treime din teriotriile imperiului, precum Egiptul şi Asia Mică.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperit misterul oraşului roman din deşert
Militanţii ISIS au răspândit un nor cu substanţe extrem de toxice deasupra acestor zone
Enciclopedia terorismului: Ce este şi ce vrea Statul Islamic?