Umorul negru poate fi un semn al inteligenţei

04 02. 2017, 14:00

Echipa de la Medical University of Vienna din Austria, care a efectuat acest studiu,  susţine că „aceste descoperiri susţin noţiunea conform căreia procesarea umorului depinde de cogniţie, dar şi de aspectele emoţionale şi sugerează, de asemenea, că acest lucru este valabil şi pentru procesarea de informaţie complexă”, conform Science Alert.

Cercetătorii au recrutat 156 de voluntari, atât bărbaţi cât şi femei cu o vârstă medie de 33 de ani, spunându-le să evalueze înţelegerea şi delectarea cu 12 desene din volumul The Black Book al germanului Uli Stein. Temele acestor desene au variat de la moarte, boli, diformităţi, la dizabilităţi şi război.

De asemenea, participanţii au fost evaluaţi: de la IQ-ul verbal şi non-verbal, nivelul de agresivitate, nivelul de educaţie la tulburări de dispoziţie.

Echipa a observat că nu există diferenţe în ceea ce priveşte aprecierea umorului negru între bărbaţi şi femei. De asemenea, nici vârsta nu a reprezentat un factor.

Totuşi, au identificat trei grupuri distincte:

1. Înţelegerea şi aprecierea moderată a umorului negru, inteligenţă verbală şi non-verbală medie, valori mici în tulburări de dispoziţie şi valori moderate în agresivitate.

2. Înţelegerea moderată şi aprecierea scăzută a umorului negru, inteligenţă verbală şi non-verbală medie, valori mari în tulburări de dispoziţie şi valori mari în nivelul de agresivitate.

3. Înţelegerea şi aprecierea ridicată a umorului negru, inteligenţa ridicată, fără tulburări de dispoziţie şi valori scăzute în agresivitate.

Studiul este însă unul mic, limitat de numărul scăzut de participanţi, dar rezultatele pot avea o logică. Aşa cum s-a menţionat mai sus în articol, umorul negru implică o procesare a unei informaţii complexe, pentru care este nevoie de o minte limpede (fără tulburări de dispoziţie şi un nivel de agresivitate scăzut) şi o inteligenţă peste medie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Lipsa umorului, semnul alarmant al unei boli crunte

Cercetătorii au demonstrat că inteligenţa este o aptitudine necesară în cadrul jocului de şah

5 lucruri pe care le fac oamenii care au o inteligenţă emoţională dezvoltată

Oamenii devin tot mai proşti. Coeficientul de inteligenţă a scăzut cu 14 puncte în ultimul secol, spun cercetătorii