Acest design de metamaterial – material fabricat care are proprietăţi care nu se găsesc în natură – poate rezolva o sumedenie de probleme cu care se confruntă inginerii.
Ce îl face interesant este particularitatea că rezistă transformărilor multiple – componentele nu sunt afectate.
Fizicianul Xiaoming Mao, de la Universitatea din Michigan, susţine că „de obicei, este greu de schimbat duritatea unui material tradiţional. Este ori tare ori moale după fabricarea materialului”. La acest metamaterial, regulile naturii nu se aplică.
În video există trei demonstraţii care prezintă cele două stări. Prima este starea moale, unde metamaterialul se deformează în ambele suprafeţe şi unde structura acestuia nu este întinsă/tensionată.
A doua demonstraţie arată modificarea structurii prin tensionarea acesteia prin întindere.
A treia demonstraţie prezintă, în această stare tensionată, că o suprafaţă este dură, iar cealaltă rămâne moale.
Credit: Cosmos Magazine
Conform cercetătorilor, designul poate fi util pentru o largă serie de vehicule, de la biciclete, automobile la rachete şi nave spaţiale, care au nevoie de un material moale la impactul cu solul.
Totuşi, rămâne o problemă: cum se va comporta acest material în cazul unui impact puternic? Ştim din natură că apa lichidă nu poate absorbi un impact major cu un corp. Doar experimentele pot spune dacă există o creştere a rezistenţei structurii la un impact puternic.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Oamenii de ştiinţă au creat cel mai scump material din lume. Cât valorează acesta