Băuturile care taie efectul medicamentelor. Ce să nu bei atunci când iei un tratament
Persoanele care urmează un tratament medicamentos cu antibiotice, precum penicilina, trebuie să evite să bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor. Medicii afirmă că totul depinde de tipul de antibiotice pe care pacientul le ia. Spre exemplu, dacă pacientul ia antibiotice pentru tratarea tuberculozei şi apoi bea alcool, pielea lui se poate înroşi şi acesta poate resimţi o stare deteriorată a întregului corp, scrie Gândul.
Citeşte şi Infecţiile rezistente la medicamente se pot dovedi mai periculoase decât criza financiară din 2008
Cafeaua prezintă „antagonism de efect”, adică are efect de stimulare a secreţiei gastrice, reducând eficacitatea medicamentelor antiulceroase. Mai mult, cofeina creşte efectele secundare (digestive şi cardiace), ale teofilinei, un bronhodilatator folosit în tratarea astmului. Această băutură mai poate, în acelaşi timp, diminua acţiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, şi duce la creşterea acţiunii diureticelor.
Nici băuturile acide nu sunt scutite de efecte negative. Acestea înfluenţează absorbţia unor medicamente ca ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina. Medicii recomandă persoanelor care urmează un tratament cu aceste medicamente să le administreze, în general, la aproximativ două sau trei ore după masă, atunci când PH-ul gastric este mai redus.