Efectele devastatoare ale războiului din Siria: rezervele de apă s-au înjumătăţit. Consecinţele se văd inclusiv din spaţiu – FOTO
Războiul din Siria a dus la moartea a peste 400.000 de oameni şi migrarea a 10 milioane. Dar impactul nu a fost devastator doar pentru poporul din Siria şi pentru patrimoniul cultural, ci şi pentru mediul înconjurător.
Cercetătorii au descoperit că atât irigaţiile din agricultură şi rezervele de apă au scăzut cu aproape 50% de la începutul războiului.
În imaginea de mai jos se pot observa zonele irigate (verde) şi diferenţa dintre anul 2012 şi 2015:
Cercetătorii estimează că suprafaţa terenului irigat a scăzut cu 47%, în timp ce rezervele de apă au scăzut cu 49%.
Steven Gorelick menţionează că „administrarea apei în Siria s-a schimbat şi acest lucru se observă din spaţiu. Criza siriană a rezultat în reducerea terenului arabil în sudul ţării, un declin în cererea de apă pentru irigat şi o schimbare dramatică a modului în care sirienii administrează rezervoarele”.
Echipa a analizat în special cele 11 rezervoare din zona siriană a bazinului râului Yarmouk-Iordan, care este important pentru alimentarea cu apă atât a Siriei, cât şi a Iordanului şi Israelului.
Au fost lupte crâncene pentru aceste rezervoare, iar cele care au căzut în mâinile rebelilor au fost slab întreţinute.
Multe studii s-au concentrat până acum asupra felului în care schimbările climatice conduc la conflict, dar acest caz este total opusul şi se observă că un conflict are efecte devastatoare asupra mediului, mai ales într-o zonă semi-deşertică precum cea a Siriei, unde ecosistemul este deja sensibil.
Un efect secundar este că utilizarea redusă a apei din Siria a produs o creştere de trei ori a debitului care curge în Iordania, o consolare mică având în vedere migraţia a nu mai puţin de 1,3 milioane de sirieni în această ţară.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Cel mai înfricoşător loc de pe Pământ”. Terorile din închisoarea Saidnaya, a lui Bashar al-Assad
Militanţii ISIS au răspândit un nor cu substanţe extrem de toxice deasupra acestor zone