Pericolul ascuns din produsele de patiserie şi al uleiului de palmier
Aceştia cresc riscul maladiilor cardiovasculare, ca şi creştere a LDL – colesterol rău (vezi care sunt alimentele care ţin sub control colesterolul). Este foarte important, aşadar, să limităm consumul de acizi graşi saturaţi, scriu cei de la CSID.
Nu este întotdeauna facil să studiem cu atenţie etichetele pentru a determina cu precizie componenţa unui produs. De aceea, trebuie să ştiţi că uleiul de palmier se ascunde frecvent sub termenul generic ulei vegetal.
În 2014 a intrat în vigoare legislaţia care obligă fabricanţii să aibă indicarea clară a tipului de ulei utilizat în produsele respective.
De asemenea, consumaţi cu moderaţie produsele următoare, care sunt bogate în ulei de palmier: produse de patiserie, produse alimentare semipreparate, pizza, biscuiţi, batoane de ciocolată, unele pateuri tartinabile şi margarina.
Limitaţi de asemenea consumul unor produse lactate ca untul şi smântâna pentru a evita consumul mare de grăsimi (un adult sănătos şi activ poate consuma până la 20 – 30 de grame de unt zilnic, fără probleme).
Pentru a găti, folosiţi alte tipuri de uleiuri vegetale care conţin acizi graşi nesaturaţi, precum: uleiul de măsline, de arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, uleiul produs din seminţe de rapiţă, nuci sau susan.
Vă recomandăm să citiţi şi urmtoarele articole: