De ce apare insomnia
“De regulă, trec mai mult de 45 de minute de când omul s-a aşezat în pat şi încă nu a adormit. Insomnia poate avea la bază numeroase cauze, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, consumul mare de cafea sau băuturi energizante, consumul de medicamente, vârsta (este frecventă la oamenii de peste 60 de ani), anumite probleme medicale, modificarea fusului orar sau schimbările de temperatură,’’ precizează psihoterapeutul Adriana Chiţescu Miled pentru Gândul.
Insomnia poarte fi parţială; paradoxală; organică, psihică, parţială-medicală, de consum, idiopatică şi comportamentală.
Insomnia intermitentă sau parţială nu are nevoie de un tratament medicamentos special, deoarece ea trece de la sine în câteva zile sau când sursa stresului a fost eliminată. Pentru restul tipurilor de insomnie, tratamentul poate consta în :
1. Diagnosticarea şi tratarea cauzelor medicale de bază;
2. Identificarea comportamentelor care pot înrăutăţi insomnia şi reducerea lor;
3. Folosirea tratamentului cu somnifere, supravegheat de către un medic şi pe o perioadă determinată de timp;
4. Încercarea tehnicilor comportamentale pentru îmbunătăţirea somnului, cum ar fi tehnicile de relaxare ale respiraţiei sau chiar restructurarea programului de somn.
“Dacă ne luptăm cu o astfel de problemă, trebuie să consultăm un medic, asta pentru a ne asigura că suntem sănătoşi. În urma acestui consult, este bine să se meargă la psiholog pentru un plan terapeutic, care să meargă în paralel cu planul medicamentos.
Dacă vrem să avem un somn odihnitor, este bine să facem exerciţii fizice zilnic, să evităm suprasolicitarea cu probleme înainte de culcare, să păstrăm dormitorul întunecat şi la o temperatură potrivită (confortul termic este foarte important pentru un somn bun), iar după ce ne-am aşezat în pat să facem un efort pentru a ne relaxa muşchii”, subliniază psihoterapeutul Adriana Chiţescu Miled, de la centrul MindCare, pentru Gândul.