A murit doctorul care a inventat celebra manevră Heimlich
Henry Heimlich a murit la un spital din oraşul american Cincinnati, sâmbătă, în urma complicaţiilor după un atac de cord pe care l-a suferit luni, au declarat membrii familiei sale.
Doctorul Heimlich a inventat tehnica salvatoare care utilizează presiunea aplicată pe abdomen pentru a elibera căile respiratorii ale unei persoane, în 1974.
În mai, acesta a folosit el însuşi tehnica pe o femeie. Doctorul a reuşit să disloce o bucată de carne cu os care obstrucţiona căile respiratorii ale unei femei de 87 de ani, spunând pentru BBC: „Nu ştiam că pot face asta până mai ieri.”
Heimlich a fost chirurg şef la Spitalul Evreiesc din Cincinnati când a dezvoltat tehnica.
Într-o decaraţie dată presei, familia doctorului Heimlich a afirmat că „a fost un erou pentru mulţi oameni de pe mapamond.”
„De la data la care tata şi-a început cariera sa medicală în New York, până la momentul în care a activat ca chirurg în Cincinnati, s-a dedicat inventării unor idei simple şi eficiente care au ajutat la salvarea vieţilor şi care au îmbunătăţit calitatea vieţii oamenilor”.
Metoda anti-sufocare nu a fost singurul succes al lui Heimlich. În 1962 a dezvoltat valva pentru drenaj toracic Heimlich, care a salvat vieţilor multor soldaţi în timpul Războiului din Vietnam şi este încă utilizată pentru pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale la nivelul toracelui.
De când a fost inventată tehnica în anul 1974, se crede că a salvat vieţile a mai multe de 100.00 de oameni doar în SUA. Printre aceştia se numără fostul preşedinte Ronald Reagan, starul pop Cher, fostul primar al New York-ului, Edward Koch, şi actorii de la Hollywood Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon şi Marlene Dietrich.
În 2014 actorul Clint Eastwood a salvat viaţa unui director de turneu de gold din Californica care se îneca cu o bucată de brânză.
În Marea Britanie, impresarul Simon Cowell ar fi fost salvat de comediantul David Walliams, care i-a aplicat manevra Heimlich după ce britanicul s-a înecat cu o bomboană mentolată.
Sursa: Mediafax
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Medicina evolutivă şi secretele sănătăţii umane
Premiul NOBEL pentru Medicină 2015: William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu
Yoshinori Ohsumi a câştigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2016
De ce are un efect vindecător „medicina alternativă”? Răspunsul este oferit de un nou studiu