Home » D:News » Focar de gripă aviară, la 2 kilometri de graniţa cu România

Focar de gripă aviară, la 2 kilometri de graniţa cu România

Focar de gripă aviară, la 2 kilometri de graniţa cu România
Publicat: 18.12.2016
Direcţia Sanitar-Veterinară Timiş a luat primele măsuri după ce un focar de gripă aviară cu "o tulpină care dă probleme deosebite", a apărut la o fermă de raţe din localitatea Kubekhaza, Ungaria, la aproximativ doi kilometri de frontiera cu România.

Adrian Popa, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, a declarat, vineri, că focarul de gripă aviară a apărut la circa doi kilometri de graniţa cu judeţul Timiş, la nord de localitatea Beba Veche. Reprezentanţii instituţiei au făcut deja mai multe controale în zonele de protecţie din jurul focarului de boală, ce cuprind localităţile Beba Veche, Pordeanu şi Cherestur, iar până în acest moment nu există suspiciuni de gripă aviară în judeţul Timiş.

„S-au făcut investigaţii clinice la păsările din zonă. Nu avem până în momentul acesta nicio suspiciune în judeţul Timiş. În continuare vom supraveghea acea zonă. În funcţie de evoluţia situaţiei, vom lua măsurile care se impun. Este o tulpină care dă probleme deosebite unde apare. E vorba de o formă aflată la doi kilometri în linie dreaptă de localitatea Beba Veche. Ne-am deplasat în zonă şi de două zile facem controale în gospodăriile populaţiei. Am luat legătura cu autorităţile locale şi judeţene şi până în prezent nu sunt probleme deosebite. În România şi judeţul Timiş nu evoluează influenţa aviară, dar este în Ungaria”, a declarat Adrian Popa.

Cu scopul prevenirii apariţiei bolii şi în judeţul Timiş, Direcţia Sanitar-Veterinară a luat o serie de măsuri care vor fi menţinute pâna la stingerea oficială a focarelor din apropierea României şi eliminarea riscului pentru apariţia acestei boli.

Printre acestea se numără obligaţia anunţării oricărei suspiciuni de boală sau mortalitate la păsări către medicul veterinar din comună sau către DSVSA Timiş, interzicerea lăsării păsărilor în afara gospodăriei, interzicerea transportului de păsări în şi din zonele de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de boală, cuprinse între localităţile Beba Veche, Pordeanu şi Cherestur, şi interzicerea transportului de ouă, carne, pene provenite de la păsări din cele trei localităţi.

Dacă situaţia o impune, s-ar putea organiza şi controale în trafic, cu ajutorul poliţiştilor, în zonele respective.

Sursa: Mediafax

Vă recopmandăm să citiţi şi următoarele articole:

Adevărul înfiorător despre Ebola: un oficial dezvăluie „ceea ce ne e frică să spunem public despre boală”

Anunţ înspăimântător al MSF: „Lumea este pe cale să «piardă bătălia» împotriva Ebola”

Tulburător: au fost descoperite fiole cu virusul variolei într-un colţ al unui depozit nesecurizat din SUA!

Gripa aviara loveste din nou

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase